Kritische vragen over hazelnoten
Ellie Tap
Communicatie Adviseur
03 oktober 2016

Waar kopen wij de hazelnoten voor onze Fair Trade Original hazelnootpasta? Zijn het fairtrade hazelnoten? En hoe voorkomen we dat er kinderarbeid aan te pas komt?

Als fairtrade foodmerk krijgen we veel vragen. Kritische vragen ook, zoals over onze hazelnootpasta. Lees hier hoe we omgaan met de dilemma’s waar we bij dit product tegenaanlopen.

Hazelnoten en kinderarbeid

Zo’n 75 % van alle hazelnoten wereldwijd komen uit Turkije. In 2011 werd via een tv-reportage van EenVandaag bekend dat bij de pluk kinderarbeid voorkomt. Hele gezinnen trekken in het gebied rond de Zwarte Zee van de ene oogst naar de andere. Kinderen werken mee en gaan daardoor niet naar school. Onacceptabel, vinden ook wij.

Hazelnoten uit Spanje en Italië

Na de berichten over kinderarbeid maakten we nieuwe afspraken over de inkoop van onze hazelnoten. Met de fabriek die voor ons de hazelnootpasta produceert, legden we in 2012 vast dat zij voor onze pasta hazelnoten inkopen in Spanje en Italië. Zo voorkomen we dat we meewerken aan kinderarbeid in Turkije. Intussen is de inkoop beperkt tot Spanje.

Kinderarbeid vrij?

We vroegen óók aan de fabriek om onze Spaanse hazelnoten één op één in onze potjes te stoppen, en niet te vermengen met Turkse hazelnoten. Maar door de aard van het productieproces lukt dat niet. Zodoende kunnen we niet garanderen dat onze hazelnootpasta vrij is van Turkse hazelnoten. Wel weten we zeker dat de hazelnoten die voor ons worden ingekocht kinderarbeid vrij zijn.

Bijdragen aan oplossingen

Als fairtrade merk willen we actief bijdragen aan oplossingen voor misstanden in handelsketens. Het liefst zouden we Fairtrade gecertificeerde hazelnoten uit Turkije inkopen, als alternatief voor de kinderarbeid. Maar het Fairtrade keurmerk legt zich toe op ontwikkelingslanden, en daar valt Turkije niet onder. Alsnog zoeken we mogelijkheden voor verbetering. We overleggen daarover met de fabrikant van onze hazelnootpasta en volgen de voortgang van lopende initiatieven. Zo komen dit najaar de eerste hazelnoten met het keurmerk van Utz op de markt. Als dit project verder is ontwikkeld, nemen we hier graag aan deel.

Onze ambitie

Nederlanders zijn grote liefhebbers van zoet broodbeleg. Chocoladeproducten zijn extra populair. Wij vinden het belangrijk dat de ingrediënten eerlijk worden geproduceerd en ingekocht. Daarom hebben we een fairtrade assortiment met onder andere hagelslag, vlokken, chocoladepasta en hazelnootpasta. We begonnen hier ruim 20 jaar geleden als eersten mee en intussen brengen steeds meer merken fairtrade varianten op de markt. Nu ontvangen vele duizenden fairtrade boeren een ontwikkelingspremie die ze investeren in hun bedrijfsvoering en in gemeenschapsprojecten. Wij gunnen álle boeren een goed bestaan: een 100% fairtrade ontbijtschap in de supermarkt is en blijft onze ultieme droom.

Deel dit verhaal:


Door:
Ellie Tap
Communicatie Adviseur
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.