Jumbo truck in Ghana
Martin Boon
Development Manager
03 november 2016

Drie jaar lang legt Jumbo voor ieder verkocht Fair Trade Original product geld opzij en financiert daarmee projecten bij onze handelspartners. Dit jaar draagt de supermarktorganisatie bij aan een vrachtwagen voor de sinaasappelboeren in Ghana. Twee Jumbo-medewerkers reisden mee naar Ghana om de truck hoogstpersoonlijk af te leveren.

Voor de sinaasappelboeren in Ghana is het een uitdaging om hun oogst snel en veilig te vervoeren naar de fabriek. De beschikbare vrachtwagens zijn klein en vaak oud, veel wegen zijn slecht en na een flinke regenbui onbegaanbaar. Regelmatig strandt een vrachtwagen langs de weg met pech: als de reparatie niet snel gebeurt, staan de sinaasappels te rotten en worden later bij de poort van de concentraatfabriek geweigerd.

Logistiek

Toen bekend werd dat Jumbo opnieuw wilde bijdragen aan een project, kwam al snel het idee van een truck naar voren. Jumbo is als grote supermarktorganisatie heel goed in logistiek, dus dat is een mooie match. In overleg met de coöperatie van sinaasappelboeren zijn we op zoek gegaan naar een geschikte tweedehands truck. Die zijn we, samen met medewerkers van Jumbo, uiteindelijk persoonlijk komen ‘overhandigen’.

Het is altijd leuk als anderen meegaan op reis. Het geeft mij de kans te laten zien wat we doen, hoe lastig het soms is en waarom we toch doorgaan. De Jumbo-medewerkers konden zelf zien en ervaren hoe belangrijk hun bijdrage is voor de boeren. Vlootmanager Wilko Maas gaf de leden van de coöperatie een uitgebreide instructie en liet een lijvige beschrijving op papier achter.

Betrokken klanten

Samen met de sinaasappelboeren hebben we tenslotte de truck beplakt met stickers van Jumbo en van onze pakken sinaasappelsap. Voor de boeren is dit een enorme opsteker: ze hebben een lastige periode achter de rug en zien hiermee dat ze betrokken klanten hebben.’

Deel dit verhaal:


Door:
Martin Boon
Development Manager
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.