Gelukkig nieuwjaar
Martin Boon
Development Manager
13 april 2015

Een beetje laat zal je denken? Niet in Thailand en Sri Lanka, waar deze week het boeddhistisch Nieuwjaar gevierd wordt. Voor veel mensen is dit de vakantieperiode: ze gaan naar hun dorp om met de familie samen het nieuwe jaar in te gaan.

Dit geldt ook voor de medewerkers van de kokosmelkfabriek van MA’s Tropical Foods in Sri Lanka en Samroiyod in Thailand waar onze ananas en mango ingeblikt worden. Wij moeten in de planning altijd goed rekening houden met deze periode, omdat er enkele weken weinig tot niet geproduceerd en verscheept wordt.

Waterfeest

In Thailand heet het Nieuwe Jaar Songkran, afgeleid uit het Sanskriet waar het ‘verplaatsen’ of ‘van plaats veranderen’ betekent. De zon verandert haar positie, het nieuwe jaar kan beginnen. Water speelt rond dit feest een belangrijke rol. Monniken wassen de Boeddhabeelden in de vroege ochtend, om voldoende water voor de rijstvelden af te smeken. Van oorsprong worden de schouders van ouderen besprenkeld met water, als teken van goede wensen en respect.

Tegenwoordig duurt het ‘Waterfeest’ 3 dagen. En het gaat er aanzienlijk minder subtiel aan toe: mensen gaan met waterpistolen, tuinslangen en emmers de straat op en gooien iedereen die ze tegenkomen kletsnat. Ook wordt er veel gedronken; geen periode in Thailand met zoveel ongelukken in het verkeer als tijdens Songkran.

Wij hebben uiteraard onze leveranciers in Thailand en Sri Lanka een gelukkig nieuwjaar gewenst. En we gunnen de fabrieksmedewerkers van harte hun vakantie. Zij werken tenslotte het hele jaar door hard aan onze producten. Maar we halen ook opgelucht adem als iedereen weer gezond en wel aan de slag gaat. Want hun kokosmelk en ananas zijn hier ontzettend populair.

Deel dit verhaal:


Door:
Martin Boon
Development Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.