Fairtrade Original - koffieboer
Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
27 oktober 2021

Het is alweer het derde jaar op rij dat Fairtrade Original en Coop de handen ineen slaan tijdens de Fairtrade Week. Van zaterdag 30 oktober tot en met vrijdag 7 november staat het hele land in het teken van Fairtrade en wordt er aandacht gevraagd voor eerlijke handel. Samen met Coop grijpen wij deze week aan om in actie te komen voor een koffieboerencoöperatie in Nicaragua waarmee we samenwerken. Van de opbrengsten hopen we een biocompostfabriek te realiseren, zodat de koffieboeren een stap kunnen zetten in het verduurzamen van de koffieproductie. 

Tijdens de Fairtrade Week krijgen Coop-klanten 25% korting op alle Fairtrade Original-producten en op heel veel andere Fairtrade producten. Per verkocht actieproduct doneert Coop tien cent aan een project om de koffieboeren van Prodecoop te ondersteunen. In 2020 konden er dankzij deze actie onder andere tien nieuwe kassen voor onze kruidenboeren in Sisaket, Thailand gebouwd worden en in 2019 ondersteunden we onze rijstboeren in Surin, Thailand bij het organiseren van een lokale markt om hun eigen te producten daar te verkopen en zo extra inkomsten te genereren.

 

Update: 20.000 euro opgehaald voor een nieuwe bio-compostfabriek!

Inmiddels weten we dat dankzij de actie bij Coop tijdens de Fairtrade Week in het najaar van 2021 maar liefst 20.000 euro is opgehaald. Hiermee kan de bio-compostfabriek bij de koffieboeren van coöperatie Prodecoop in Nicaragua gerealiseerd worden. Ben je benieuwd naar het vervolg hiervan? Houd dan deze pagina en onze socials in de gaten. Meld je ook even aan voor onze nieuwsbrief. Dan weet je zeker dat je niks mist.

Koffieboeren van coöperatie Prodecoop in Estelí, Nicaragua.

Koffie met toekomst

Op 1 oktober, Wereldkoffiedag, maakten we bekend dat we het eerste merk in de Nederlandse supermarkt zijn dat we alle koffieboeren waarmee we samenwerken de leefbaar inkomen referentieprijs gaan betalen. Een belangrijke stap. Niet alleen voor de koffieboer, maar ook voor de toekomst van ons kopje koffie.  

Want de toekomst van koffie staat onder druk. Koffieboeren verdienen al jarenlang te weinig aan hun koffie, maar ook de gevolgen van klimaatverandering hebben invloed op de koffieproductie. Daarom is het is erg belangrijk dat er stappen gezet worden in het verduurzamen van de koffieteelt.  

Drink je onze koffie? Dan draag je bij aan een leefbaar inkomen voor alle koffieboeren met wie we samenwerken.

Bio-compostfabriek

Het is dan ook geen toeval dat we dit jaar samen met Coop gekozen hebben voor een project dat bijdraagt aan de verduurzaming van koffieproductiemethodes. Het is ons doel om tenminste 20.000 euro op te halen voor de bouw van een bio-compostfabriek voor onze koffieboeren van coöperatie Prodecoop in Estelí, Nicaragua. Prodecoop draagt zelf ook bij aan dit project door materialen aan te schaffen en de eerst dertig boeren te voorzien van compost. Mochten we hoger uitkomen dan de 20.000 euro die nodig is voor de bouw van de fabriek, dan kunnen we meer boeren aansluiten en kunnen er meer boeren aan de slag met de biocompost. 

 

Doe maar duurzaam

Koffiecoöperatie Prodecoop ligt in het hoge noorden van Nicaragua en is al jarenlang een van onze grootste koffiebonenleveranciers. We werken sinds 1993 met ze samen. Om hun koffieproductie te verbeteren, ligt er nu het plan om een bio-compostfabriek te bouwen.  

De grondstof voor de biologische compost, is het restmateriaal dat overblijft bij het proces van koffiebes naar koffieboon, bijvoorbeeld schillen. In de fabriek wordt dit restmateriaal omgezet in biologische compost. Vervolgens kunnen de boeren deze bio-compost gebruiken tijdens de koffieproductie.

Het gebruik van deze bio-compost draagt bij aan een gezonde en vruchtbare bodem, ook op lange termijn. Dankzij de bio-compost kunnen ook de koffieplanten beter ontwikkelen en zijn de koffieplanten beter bestand tegen plantziekten die dankzij klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Dit alles draagt bij aan kwalitatief betere koffiebonen en een hogere koffieproductie waardoor de inkomsten van de koffieboeren stijgen. Dubbele winst dus! 

Let’s give it a shot

Doe jij tijdens de Fairtrade Week boodschappen bij Coop? Dan koop je dus niet alleen jouw favoriete Fairtrade producten met 25% korting, maar draag je ook bij aan het mogelijk maken van de bio-compostfabriek van onze koffieboeren Estelí, Nicaragua. Neem deze week dus gerust een extra kopje koffie, bestrooi je boterham extra dik met hagelslag en zet niet alleen een Thaise gele, maar daarnaast ook nog een groene curry op tafel! 

Deel dit verhaal:


Door:
Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.