weekje Thailand
Martin Boon
Development Manager
07 februari 2014

Vorige week was ik een weekje in Thailand, net toen de verkiezingen daar – en vooral de protesten eromheen – het nieuws in binnen- en buitenland beheersten. En het was ook nog Chinees Nieuwjaar, met roffelende trommels en draken. De geplande bezoeken aan producenten gingen gewoon door.

 

28 januari: Nieuwe suikerboeren

Na aankomst in Bangkok, rij ik meteen naar het platteland in het Noorden, voor een bezoek aan een groep nieuwe suikerrietboeren in Kamphangphet. Zij willen graag fairtrade produceren en dit is onze eerste kennismaking. Ik leg hen uit hoe zij als kleine boeren zelf aan hun ontwikkeling kunnen werken. Zo vertel ik wat de ontwikkelingspremie bij de suikerboeren in Mauritius heeft opgeleverd. Een kas voor groenteplantjes bijvoorbeeld, voor extra inkomen, en een laadmachine voor de geoogste suikerriet. Die voorbeelden zijn concreet en spreken de boeren aan. Manasnan, onze lokale begeleidster in Thailand, vertaalt alles met verve en de groep wil meteen verder.

29 januari: Partij no 15

Onderweg naar de chiliboeren – meer oostwaarts – zie ik veel posters van de heersende Pheu Thai, Partij no 15. De Pheu Thai regering is met name populair in de Noordelijke regio’s, waar ook onze fairtrade rijst vandaan komt. De Pheu Thai heeft een aantal sociale maatregelen ingevoerd, die door de oppositie als populisme worden bestempeld. De minimumlonen zijn met 40% omhoog gegaan en rijstboeren kregen voor hun rijst een hogere prijs bij verkoop aan de overheid. Nu stagneren de betalingen aan de boeren echter, dus ook op het platteland zijn er sinds enige tijd protesten. De regering wilde vóór de verkiezingen uitbetalen, maar heeft dit niet waargemaakt.

30 januari: Groei in fairtrade gewassen

Bij de chiliboeren gaat opnieuw alle aandacht uit naar de verdere ontwikkeling van fairtrade. Hun groene en rode chilies, citroengras en sjalotjes zijn al Fairtrade gecertificeerd . Nu wordt onderzocht of ze daar gember, laos (ook wel galangal) en geelwortel (tumeric) aan kunnen toevoegen. Ze gaan de komende twee maanden proefdraaien en daarna hopelijk groots aan de slag. Lange processen dus, maar wel een goede route om de fairtrade productie te verhogen.

31 januari/1 februari : Gelukkig Nieuwjaar

Gelukkig Chinees Nieuwjaar dan wel. Dat wordt ook gevierd in Thailand; diverse bedrijven en winkels sluiten de deuren ter ere van het nieuwe Jaar van het Paard. Dat merk ik als ik, net terug in Bangkok, op mijn hotelkamer aan het werk ben: een hard tromgeroffel vanuit de straat. Ik ga er meteen vanuit dat dit te maken heeft met de huidige protesten tegen de regering en de verkiezingen die 2 februari worden gehouden. De grootste oppositiepartij boycot de verkiezing zolang niet eerst een grote algehele politieke schoonmaak plaatsvindt, gericht tegen de corruptie. Maar het getrommel heeft niets met de protesten te maken: het zijn Chinese trommelaars die met een gigantische draak aan het feestvieren zijn.

4 februari: Na de verkiezingen

Bangkok kijkt terug op een verkiezingsdag met heftige rellen en gevechten tussen mensen die naar de stembus gingen en diegenen die de verkiezingen onmogelijk wilden maken. Er vielen veel gewonden. Wij bezoeken KRS Spicy Foods, de fabrikant van onze (wok)sauzen en curry kruidenpasta’s. Daar krijgen we de nieuw gedrukte labels te zien en bespreken de lopende zaken. Het bedrijf heeft geleden onder de ongeregeldheden wat betreft de leveringen in eigen land, maar de export is nog niet onder druk komen te staan.

Intussen heeft de Thaise kiescommissie besloten dat de uitslag van de verkiezingen op zich zal laten wachten. Op diverse locaties in het land werd het stemmen onmogelijk gemaakt. Daar moet de komende weken alsnog worden gestemd om de verkiezingen geldig te laten zijn. Ook ongeregeldheden bij het tellen van de stemmen maken dat van een eenduidige uitslag voorlopig geen sprake is. Gelukkig ging dat bij de toekomstige fairtrade suikerboeren in Kamphangphet allemaal een stuk vlotter: zij kozen ter plekke een bestuur, met mevrouw Saong als voorzitter. Na de nodige fairtrade trainingen en Fairtrade certificering, kan KRS Spicy Foods straks hun rietsuiker toevoegen aan onder andere onze Sweet Chili saus.


Door:
Martin Boon
Development Manager
Alle ingrediënten worden zo direct mogelijk bereid en verpakt, zodat de originele smaak bewaard blijft tot in jouw keuken
Lees meer over ons