Kebab livestream
Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
20 januari 2022

Marijke over haar stage in 2021

Toen mijn stage begon werkte iedereen thuis vanwege de corona lockdown. We werkten via Teams en ik kreeg vanaf het begin fijne begeleiding vanuit het communicatieteam en voelde me erg welkom. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje wat het online samenwerken eigenlijk ook gezellig maakte.

Ik volg de opleiding International Creative Business Developer en heb voor mijn studie twee keer een half jaar stage gelopen onder het crebonummer mediavormgeving bij Fairtrade Original. Tijdens deze stage heb ik veel geleerd over hiërarchie in designs, WordPress, Adobe illustrator en Animate. Daarnaast heb ik ook veel geleerd over het werken in een communicatieteam, communiceren via de mail met collega’s en het optuigen en uitvoeren van campagnes, zoals de Livestream Oesterzwam Kebab Kookshow (bekijk ‘m hieronder).

Youtube video

Mijn werkzaamheden waren erg afwisselend. Zo heb ik ansichtkaartjes en e-mailbanners mogen ontwerpen, geleerd het Pinterest-account te beheren, content voor social media gemaakt, gifjes geanimeerd, teksten voor onder andere op de website geformuleerd, geholpen bij het organiseren en vormgeven van de Livestream Bananenbloesem Viskoekjes Kookshow en veel andere dingen gedaan. Ook heb ik mijn praktijkexamen bij Fairtrade Original mogen uitvoeren: Het ontwikkelen van de volledige campagnehuisstijl inclusief logo en materialen voor de No Butter Chicken Livestream.

Ik heb een geweldige tijd gehad als stagiaire bij Fairtrade Original. Ik voelde me gewaardeerd, kreeg veel vrijheid en altijd positieve en opbouwende feedback. De sfeer op het kantoor vind ik gezellig, motiverend, informeel en open. Doordat het een open grote ruimte is krijg je als stagiaire ook dingen mee over bijvoorbeeld sales of productontwikkeling. Hierdoor krijg je al snel gevoel bij hoe het bedrijf werkt en op elkaar is ingespeeld.

Een hele grote dankjewel naar iedereen die van dichtbij of wat verderaf betrokken was bij mijn stage, het was een feest!

Ole over zijn stage in 2021

Vanuit mijn opleiding Bedrijfsmanagement MKB kregen wij in het derde jaar de mogelijkheid om een onderzoeksstage te lopen. Ik wilde dit graag bij een bedrijf doen waar ik achter de missie en visie sta. Vanaf de middelbare school ben ik al geïnteresseerd in eerlijke handel en fairtrade en schreef ik bijvoorbeeld mijn profielwerkstuk over dit onderwerp. Met de kennis en overtuiging dat het écht anders moet in landen rondom de evenaar ben ik op zoek gegaan naar bedrijven die Fairtrade producten produceren. Zo kwam ik terecht bij Fairtrade Original en deed ik tijdens mijn onderzoeksstage hier onderzoek naar een distributiekanaal naar Zweden.

Ole hielp ook het communicatieteam met het inpakken van pakketjes voor de introductie van Bananenbloesem

Ik heb een erg leuke en leerzame tijd gehad bij Fairtrade Original. Ondanks alle coronamaatregelen en het vele thuiswerken kijk ik terug op een geslaagde stageperiode. Vanaf het eerste moment voelde ik met welkom en de sfeer op het kantoor is goed. Om ondanks de coronamaatregelen het team van Fairtrade Original beter te leren kennen, heb ik samen met mijn medestagiairs, één á twee keer per week digitale koffie-uurtjes ingepland met collega’s via Teams. Hierdoor leerde ik niet alleen collega’s van verschillende afdelingen beter kennen, maar raakte ik ook meer betrokken bij het bedrijf. Ik kijk terug op een fijne stageperiode en ben iedereen dankbaar voor de mooie vijf maanden die ik gehad heb.

Lisette over haar stage in 2021

Vanuit mijn interesses en studierichtingen Filosofie en Bedrijfskunde zocht ik een stagebedrijf dat paste bij mijn wens om iets goeds voor de wereld te kunnen doen binnen een commerciële omgeving. Via-via kwam ik in contact met de salesafdeling van Fairtrade Original. Hier bleek ik op de goede plek te zijn. Met Wendy als begeleider en een interessante en inspirerende organisatie kan ik spreken van zes leuke en leerzame maanden.

Ik heb Fairtrade Original leren kennen als een gemotiveerd bedrijf en ik vond het een mooie ervaring om ‘de Fairtrade Original-manier’ van zaken doen, mee te mogen maken. De ‘Fairtrade Original-manier’ betekent voor mij oog voor de lokale boeren en de impact die daar gemaakt kan worden. De impact maakt Fairtrade Original door innovatief te ondernemen en te proberen zo veel mogelijk consumenten te bereiken. De werknemers hebben niet alleen hart voor de missie, maar ook voor elkaar. Als stagiaire voelde ik mij gelijk welkom op het kantoor in Culemborg en ook via Teams werd er interesse getoond in mijn onderzoek en mij als persoon.

Stagiair(e)s Lisette, Ole en Marijke helpen bij de introductiecampagne van bananenbloesem

Van online onderhandelingen tot introductiecampagne

Tijdens mijn stageperiode zijn er twee nieuwe producten gelanceerd: de Midden-Oosterse kebab-kruidenpasta en de Bananenbloesem. Vanuit mijn stageplek op de salesafdeling heb ik de onderhandelingen met de supermarkten meegemaakt en de trots wanneer een product daadwerkelijk in de supermarkt staat. Ik hielp ook een handje bij de introductiecampagne waarbij we 100 pakketjes, met daarin onder andere een blik bananenbloesem, opstuurden naar consumenten die meededen aan een online kookshow. Benieuwd? Hieronder kijk je ‘m terug.

Naast het meekijken met de werkzaamheden als we op kantoor waren, heb ik mij het grootste deel van het thuiswerken gericht op mijn scriptie-opdracht die ik voor Fairtrade Original heb uitgevoerd. Gelukkig waren er tijdens het thuiswerken nog genoeg contactmomenten met collega’s. Zo had de salesafdeling elke maandag om tien uur een online meeting waarin we met elkaar het weekend bespraken en komende plannen/afspraken voor de komende week. Al met al, kijk ik terug op een geslaagde, leuke en leerzame stage bij Fairtrade Original die iets anders is gelopen dan verwacht door het vele thuiswerken.

Youtube video

Gwen over haar stage in 2021

Voor mijn examenjaar aan de opleiding Media en Communicatie zocht ik naar een leuke en leerzame plek waar ik stage kon lopen. Doordat ik mijn voorgaande stages in de beautybranche had gedaan, wilde ik nu eens een hele andere kant op. Na lang speuren, kwam ik bij Fairtrade Original terecht. Een bedrijf dat aansloot bij twee hobby’s van mij: lekker eten en reizen – waarbij voornamelijk het cultuursnuiven niet mag ontbreken.

Tijdens mijn stage heb ik de communicatie-afdeling ondersteund door middel van opdrachten op het gebied van grafische vormgeving. Ik heb afbeeldingen voor bij vacatures gemaakt, gifjes, stickers en banners. Daarnaast hielp ik ook bij de organisatie van evenementen en had ik natuurlijk vergaderingen… Van alles kwam er tijdens mijn stage voorbij, waar ik veel van heb geleerd.

Dit is een van de afbeeldingen die ik maakte tijdens mijn stage

Illustrator, Animate en Mexicaanse lunchboxen

Zo ook het programma Illustrator, waar ik (bijna) alle designs in heb gemaakt. Door de lessen tijdens mijn studie wist ik vooralsnog alleen de basics in Illustrator te vinden, maar dit is tijdens de stage flink veranderd. Ik heb kennis opgedaan over de ins en outs van het programma door veel te oefenen en te maken. Naast Illustrator heb ik ook de kans gekregen om te werken met Animate. Hoewel ik voor de stage nog nooit had gewerkt met dit programma, heb ik met behulp van mijn begeleider Berber een paar mooi gifjes in elkaar weten te zetten.

Natuurlijk kwamen er naast de grafische taken ook wel eens andere karweitjes aan bod. Zo heb ik mogen helpen met het voorbereiden van het evenement voor de nieuwe Mexicaanse producten. Hiervoor hebben we een hele hoop lunchboxen naar consumenten ik opgestuurd, waar vooraf een hoop bij kwam kijken. Ik heb voor het evenement voorbereidingen getroffen zoals: tafellopers rollen, pakketjes maken en dozen bestickeren. Daarnaast heb ik ook banners en gifjes gemaakt. Deze zijn te vinden op social media onder de hashtag #mijnmexicaansekeuken.

Youtube video

Van party island naar check up Tuesday

Door corona werd dit een andere stage dan ik in eerste instantie had verwacht. In plaats van op kantoor, werkten we allemaal thuis en de meetings in de Room Palm (een vergaderruimte op kantoor) waren verplaatst naar Teams. Ondanks dat heb ik deze stage ervaren als een hele leerzame en fijne tijd. De uitdaging en afwisseling in de opdrachten hebben deze stage leerzaam, maar vooral ook heel erg leuk gemaakt, waardoor ik enthousiast te werk ging. Mezelf blijven uitdagen en het leuk houden voor mezelf zijn punten die ik hier heb geleerd en ook zeker meeneem naar de toekomst.

Tami over haar stage in 2020

Voor mijn opleiding Media en Communicatie ging ik op zoek naar een stagebedrijf wat bij mij zou passen en waar ik echt achter sta. Al snel kwam ik uit op Fairtrade Original. Hun werkwijze spreekt mij heel erg aan en de taken die ik zou gaan doen leken goed in mijn straatje te passen. Daarnaast leek het mij een plek waar ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid zou krijgen en ik veel zou kunnen leren. Ik probeerde zonder verwachtingen aan deze stage te beginnen en met open blik te kijken hoe alles in de praktijk eraan toe gaat.

Verschillende taken en eigen projecten

Wat ik vooral ontwikkeld heb tijdens mijn stageperiode is het werken met het Adobe programma Illustrator. Vanaf de eerste dag werkte ik in dit programma, waar ik vervolgens veel projecten en opdrachten ben gaan vormgeven. Zo heb ik een flyer, poster en e-mailbanner mogen ontwerpen voor de lancering van het jackfruitkookboek en ben ik verantwoordelijk geweest voor het vormgeven van het jaarverslag. Ik heb gemerkt dat ik door veel te maken veel heb geleerd over vormgeven en het steeds onder de knie kreeg

Ook heb ik veel geleerd over de manier van werken op een communicatie-afdeling. Op school leer ik veel dingen die ik tijdens mijn stage terug zag komen, maar dan in de praktijk. Vooral tijdens meetings vielen er vaak begrippen die ik herkende. Dit was voor mij wel een verrassing, omdat ik niet verwacht had dit in de praktijk tegen te komen.

Samen kratjes schilderen en foodboxen versturen: bij Fairtrade Original worden alle werkzaamheden door het communicatieteam zelf uitgevoerd.

Leren door te doen

Misschien wel het meest leuke van mijn stage bij Fairtrade Original was de afwisseling van mijn taken. Uiteindelijk draaide lag de focus wel op vormgeven, maar daarnaast ben ik met allerlei verschillende opdrachten bezig geweest.

Ik had niet verwacht zo goed op mijn plek te zitten en zoveel lieve collega’s om mij heen te hebben. Vanaf de eerste dag voelde ik mij hier thuis en dat is mede aan hen te danken en de vrijheid die ze mij gaven. Ze hebben mij heel erg betrokken in projecten en mij laten meedenken bij verschillende vraagstukken. Ik heb een erg mooie en leerzame tijd bij Fairtrade Original gehad en kan iedereen aanraden hier stage te komen lopen!

Ook stage lopen bij ons?

We zijn binnen ons team altijd op zoek naar (meewerk)stagiairs. Neem een kijkje op onze vacaturepagina voor openstaande stageplekken. Mocht jouw studierichting daar niet tussen zitten, maar denk je wel een bijdrage te kunnen leveren aan onze missie? Stuur dan je cv en motivatiebrief op naar info@fairtradeoriginal.nl.

Deel dit verhaal:


Door:
Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.