Fairtrade Original Hazelnootpasta
Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
21 april 2020

Een boterham met pindakaas, hagelslag of jam: het zijn de favorieten op de Nederlandse ontbijttafel. Hazelnootpasta hoort thuis in het rijtje van meest populair broodbeleg. Steeds meer mensen kiezen voor onze fairtrade variant en dit is goed want dit betekent ook voor de cacao- en suikerboeren in Afrika en Latijns-Amerika een goed ontbijt.

Onze missie als fairtrade organisatie is om zoveel mogelijk boeren in ontwikkelingslanden een eerlijk loon en een betere toekomst te bieden. Zo bestaat onze hazelnootpasta in totaal uit 48% cacao en rietsuiker van fairtrade boeren uit Zuid-Amerika en Afrika. In deze blog vertellen we je meer over de introductie van de allereerste fairtrade Hazelnootpasta in de supermarkt en de origine van onze hazelnoten.

Goed voorbeeld

Sinds wij in 1996 de eerste potjes fairtrade hazelnootpasta op de markt brachten, is er veel veranderd. Steeds meer andere hazelnootpasta’s zijn ook gemaakt met duurzame cacao en rietsuiker. Goed nieuws, want meer boeren kunnen zo werken aan een betere toekomst.

Herkomst hazelnoten

Hazelnoten groeien niet in ontwikkelingslanden waar fairtrade actief is. Ze komen voornamelijk uit Turkije en in mindere mate uit Italië en Spanje. Een paar jaar geleden werd bekend dat in Turkije veel kinderen betrokken zijn bij het plukken van de hazelnoten. Daarom koopt onze producent voor ons hazelnoten in bij een boerencoöperatie in Spanje.

De Spaanse boeren oogsten samen met hun vaste medewerkers – en eventueel de buren – zelf de hazelnoten. Dat gebeurt machinaal: als de hazelnoten van de boom vallen, worden ze met stofzuigers geraapt. Vanaf de landerijen gaan de hazelnoten via de dorpscoöperatie naar de centrale opslag. Hier worden ze gekraakt, gemalen en getransporteerd naar – in ons geval – de hazelnootpasta-producent in België.

Grote silo’s

Eenmaal in de fabriek komen onze gemalen hazelnoten terecht in een grote silo. Door onze kleine afname (een fractie van de daar geproduceerde hazelnootpasta) kunnen onze hazelnoten niet gescheiden blijven van de noten die anderen inkopen. De mix belandt in onze potjes. Dat is hetzelfde als het principe achter groene stroom.

Nootzakelijk verhaal

Met onze Hazelnootpasta hopen we zoveel mogelijk andere chocopastamakers te inspireren om ook over te stappen op het gebruik van eerlijke ingrediënten.
Dit was in een notendop het verhaal over onze Hazelnootpasta. Heb je nog vragen hierover? Stel ze gerust via: info@fairtradeoriginal.nl

Deel dit verhaal:


Door:
Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.