De mooiste school van de wereld
Maurice van Dort
Sales Manager
18 juli 2014

Ze waren er allemaal! Alle leerlingen, onderwijzers, ouders en alle mensen uit de omgeving die hebben meegewerkt aan het opknappen van de school van de kinderen van onze kokosnootboeren in Sri Lanka. Samen met Ed van de Weerd van Jumbo Supermarkten reisde ik naar de feestelijke opening, met in mijn koffer 200 tekeningen van Nederlandse kinderen. Ze hingen door de hele school als feestversiering.

De dorpsschool van Hakmana lijkt vandaag wel het centrum van de wereld. Ik geloof dat er wel driehonderd mensen aanwezig zijn. In prachtige traditionele kleding, smetteloos witte schooluniformen en glunderend van oor tot oor. Veel mensen in de omgeving hebben meegewerkt aan deze opknap klus. Ook zij zijn er vandaag. Voor al deze mensen mogen Ed van de Weerd en ik samen met de directie en onderwijzers de opening verrichten. We knippen het glimmende lint door en ontkomen niet aan een officiële foto.

Catering

De afgelopen maanden is hier hard gewerkt. Klaslokalen zijn schoongemaakt en geverfd, kregen verlichting en ventilatoren. Ook de kantine waar de leerlingen lunchen heeft een metamorfose ondergaan. Deze wordt vandaag dankbaar gebruikt door MA’s Tropical Food. Dit zijn de mensen die de kokosnoten van de boeren verwerken tot kokosmelk en in blik stoppen. Zij verzorgen de catering en dat is ze wel toevertrouwd! Iedereen loopt rond met geurige gerechten in plastic bakjes.

Terwijl we rondlopen, zie ik wat dit betekent voor de onderwijzers, de kinderen en hun ouders. De directeur van de school straalt. Mijn droom is vervuld, zegt hij wel tien keer.

Welverdiende investering

De opknapbeurt is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Jumbo, Fairtrade Original en de kokosnootboeren. Die gingen hier vroeger zelf naar school. Nu investeren zij eigenhandig in vooruitgang. Een deel van de fairtrade premie die ze ontvangen door de verkoop van de Fairtrade Original kokosmelk bestemden zij voor beter onderwijs. De school was in slechte staat en het gebied is niet erg welvarend. Toch haalde de school relatief goede resultaten. De opknapbeurt is een welverdiende investering. Van Jumbo kregen ze een extra zetje om de school vooruit te helpen.

Terwijl we rondlopen, zie ik wat dit betekent voor de onderwijzers, de kinderen en hun ouders. De directeur van de school straalt. Mijn droom is vervuld, zegt hij wel tien keer. En opnieuw krijgen we een gelukkige toekomst gewenst: Ayubowan! Ook ik wens hem opnieuw een prachtige toekomst voor de school en de kinderen!

Deel dit verhaal:


Door:
Maurice van Dort
Sales Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.