Coffee Taster’s Flavor Wheel
Annemarie Govaerts
Product Manager
13 december 2013

Het Coffee Taster’s Flavor Wheel (koffie smaakwiel) is uitgegroeid tot een standaard die echte kenners gebruiken voor het beschrijven van koffie. Proef je mee?

Smaken

De linkerkant van het wiel geeft de smaken zoet, zuur, zout en bitter in koffie weer. Als smaaknuances in de buitenste ring van het wiel te proeven zijn, is dit een teken van een verfijnde koffie. In de Proef Centraal-Amerika variant van de Koffie voor Fijnproevers komt met name de zoete kant van koffie naar voren. Deze single origin koffie heeft een verfijnde, mild delicate smaak.

 

Aroma’s

Aan de rechterkant van het wiel staat de rijke wereld van aroma’s, die door de verbinding tussen het gehemelte en de neus ook vaak ervaren worden als smaak. De diepte van koffie ‘proef’ je in het aroma ervan. Om de vinger te leggen op het aroma dat je waarneemt, lees je het smaakwiel van binnen naar buiten.

In de Proef Centraal-Amerika koffie heeft de enzymatic kant de overhand, een wateropwekkend karakter. Denk aan het water dat je in de mond loopt. Als je ontdekt hebt dat er een fruitige kant zit aan deze koffie, kun je die misschien verder duiden als bessig en zelfs als zoete bessen. Ook aan deze kant van het smaakwiel blijkt de verfijning van de koffie. Na de afdronk walst het aroma verder in je mond, en daarbij is donkere chocolade te proeven.

Deel dit verhaal:


Door:
Annemarie Govaerts
Product Manager
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.