Lisette Brouwers
Product Manager
02 augustus 2018

Een lang gekoesterde wens: Indonesische boemboes – oftewel kruidenpasta’s – fairtrade aanbieden op de Nederlandse markt. En nu is het dan echt zover: vanaf deze week kun je bij WAAR & Wereldwinkels terecht voor onze Indonesische Rendang en Paniki boemboes!

Een product ontwikkelen doen we niet zomaar. Deze Rendang en Paniki zijn het resultaat van een intensief proces dat al ruim vier jaar geleden begon. Een proces van onderzoeken, afstemmen, testen, aanpassen en weer testen. Laten we terug gaan naar 2014:

Van het Javaanse binnenland naar Nederland

Een nieuwe handelsketen opzetten kost tijd en vergt een zorgvuldige planning met de nodige uitdagingen. Sinds 1959 zetten wij al internationale handelsketens op, dus inmiddels weten we uit ervaring wat daar allemaal bij komt kijken.

De allereerste stap was op zoek gaan naar boeren die de ingrediënten kunnen verbouwen en een verwerker met de lekkerste recepten voor onze boemboes. Na uitgebreid veldwerk kwamen onze Sourcing & Development Manager Martin en ik in contact met een groep boeren en een verwerker op Java die inmiddels volledig voldoen aan de fairtrade en biologische certificeringsvoorwaarden. Ons enthousiasme over de te ontwikkelen Rendang en Paniki werkte ook aanstekelijk bij onze klanten; reden om de productie in volle vaart te gaan starten!

Pionieren

Het opzetten van een Original Chain betekent naast het lokaal verbouwen van ingrediënten, ook het inrichten van productie – en verpakprocessen in het land van herkomst. Zo blijft alle toegevoegde waarden van een product in het land van herkomst.

En zoals bij iedere nieuwe keten, gaat er ook wel eens wat mis. Zo ook in Indonesië. Gelukkig hadden we een back-up plan zodat iedereen vanaf nu alsnog kan genieten van onze Indonesische Rendang en Paniki boemboes. Ze worden eenmalig gemaakt door onze partner in Thailand. Mét de juiste smaak en kwaliteit die je van ons gewend bent.

De smaak van Indonesië

We zijn trots op het resultaat: Rendang, een pittige mix van kruiden en specerijen voor een geliefd Indonesisch rundvleesgerecht en Paniki, met een milde en lekkere frisse smaak door de citroengras en gember.  De Rendang combineert het beste met rundvlees of vegetarisch met kool. De Paniki komt het beste tot zijn recht met (vegetarische) kipstukjes. Met groenten en rijst erbij maak je snel en makkelijk een volwaardige Indonesische maaltijd.

Deze kruidenpasta’s zijn gebaseerd op authentieke recepturen van Indonesiërs en meer dan goedgekeurd ons testpanel in Nederland. Benieuwd hoe ze smaken? Test het zelf! De Rendang en Paniki zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Waar & Wereldwinkels en bij de grotere PLUS Supermarkten.

Deel dit verhaal:


Door:
Lisette Brouwers
Product Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.