biologische teelt
Martin Boon
Development Manager
22 november 2017

Begin 2017 waren Khun Orapin, peperboerin, en Khun Orachan, van de kruiden, in Nederland. Samen met onze achterban hier vierden we het jubileum van vijf jaar Fair Food uit Azië. Om hen te bedanken voor hun enorme inzet en te stimuleren tot een volgende stap, gaven we Orapin en Orachan een cheque van € 5.000 mee voor hun boerengroep in Sisaket.

‘In de week dat de boerinnen in Nederland waren, bezocht ik met hen een biologische kweker van chilipepers en andere groenten en kruiden.

In de week dat de boerinnen in Nederland waren, bezocht ik met hen een biologische kweker van chilipepers en andere groenten en kruiden. Rob van Paassen vertelde hoe hij de boerderij van zijn vader had omgezet naar biologische teelt. Hij liet zien hoe hij bepaalde problemen had opgelost en beantwoordde de vele vragen van Orapin en Orachan over de bestrijding van insecten en over het enten van plantjes zodat ze sterker met hun wortels in de grond komen te staan.

De groep boeren in Sisaket wil graag overstappen op biologische teelt, maar het idee was dat dat niet haalbaar zou zijn. Nu ze de kassen van Rob hadden bezocht, gingen Orapin en Orachan vol nieuwe ideeën naar huis. De cheque van Fair Trade Original was daarbij een mooie extra opsteker.

Kassen voor biologische pepers

En nu ik hen bezoek, laten ze me zien dat ze er geen gras over hebben laten groeien. De groep boeren heeft vier kassen aangeschaft. De greenhouses worden op virgin land gebouwd, dus grond die nog ongerept en helemaal schoon is. Daar komen de eerste biologische chilipepers: ze worden de komende weken geplant en begin 2018 is er de oogst. En al is Orapin eigenlijk ziek, ze wil per se mee om de eerste zaailingen te planten. Wat een spirit: ik verlaat het dorp vol nieuwe energie.’

Voor de overleden koning heeft de groep boeren een monument gemaakt. Ook in Sisaket heeft Bhumibol veel invloed gehad. Met zijn Self Sufficiency Method liet hij zien wat de beste formule is voor een boerderij: een-derde rijstteelt, een-derde visvijver en een-derde voor groenten. Deze methode demonstreert Khun Orachan ook in haar Learning Center.

Deel dit verhaal:


Door:
Martin Boon
Development Manager
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.