Ananas - van boer tot blik
Martin Boon
Development Manager
10 september 2013

Op mijn recente reis door Azië heb ik handelspartners bezocht die een kant en klaar eindproduct voor ons maken. We vinden het bij Fair Trade Original belangrijk op deze manier extra werkgelegenheid en economische meerwaarde in het land van herkomst te creëren. Maar er zitten meer aspecten aan deze manier van werken vast, zoals de opbouw van een stevige handelsketen.

Natuurlijk moet een verwerker openheid geven in de keten, zodat we weten bij welke - kleine -boeren ze inkopen. Want voor deze boeren doen we het. Het gaat erom dat zij zich via een faire prijs en de ontwikkelingspremie duurzaam kunnen ontwikkelen.

Verwachtingen

Neem de ananas in blik. Die verkopen we nu zo’n 5 jaar. Destijds vroeg ik onze Thaise consultant om voor dit product een geschikte leverancier te zoeken. De opdracht was om uit te kijken naar een professionele verwerker: goed in voedselveiligheid, communicatie, productontwikkeling en die mee wil werken aan de versteviging van de fairtrade keten tot aan het niveau van de kleine boeren die de grondstoffen leveren – in dit geval de verse ananas. Verder verwacht ik van zo’n bedrijf dat ze actief de markt op gaan met hun fairtrade product.

En natuurlijk moet een verwerker openheid geven in de keten, zodat we weten bij welke – kleine -boeren ze inkopen. Want voor deze boeren doen we het. Het gaat erom dat zij zich via een faire prijs en de ontwikkelingspremie duurzaam kunnen ontwikkelen. De verkoop tegen fairtrade voorwaarden biedt de boeren meer zekerheid op een stabiel inkomen en een beter bestaan.

Terug naar de fabriek. We vonden slechts 1 bedrijf dat openheid van zaken wilde geven: Samroiyod Corporation. Met hen gingen we de samenwerking aan en vormden een groep ananasboeren die werden getraind in de fairtrade principes zodat ze certificering doorstonden en wij sinds 2010 het Fairtrade keurmerk op de blikken hebben staan.

 

Traceerbaarheid staat centraal

Tijdens mijn bezoek stond onze traceerbaarheidstest centraal. Elk blik ananas heeft een batch nummer, en daarmee kan teruggezocht worden wanneer dit geproduceerd is en welke boeren daarvoor de ananas hebben geleverd, hoeveel en wat de kwaliteit daarvan was. De boeren wilden langs deze weg controleren of de fairtrade ontwikkelingspremie die ze voor deze partij hadden ontvangen, klopte. Tot ieders tevredenheid bleek Samroiyod Corporation alles prima op orde te hebben: de betalingen van de premie waren correct uitgevoerd.

Eenmaal fairtrade, altijd fairtrade?

Zo simpel is het niet. De boeren blijven werken aan hun ontwikkelplannen zodat ze steviger in het zadel komen te zitten. En ook de eisen die fairtrade aan hen stelt, ontwikkelen zich. De milieueisen bijvoorbeeld zijn de laatste jaren aanzienlijk strenger geworden en het vraagt de nodige bijscholing om daaraan te blijven voldoen. Geen enkele reden om stil te zitten dus, gelukkig hield ik daar toch al niet van.

Deel dit verhaal:


Door:
Martin Boon
Development Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.