LEEFBAAR INKOMEN PROJECTEN

Leefbaar inkomen gaat over een toekomst mét perspectief voor koffieboeren en hun gezin. Daar is helaas niet één simpele oplossing voor. Een systematische aanpak is nodig om te werken aan verschillende thema’s. Van voldoende voedzaam eten voor het gezin, gendergelijkheid tot het verlagen van productiekosten en een alternatief inkomen opbouwen. Ook duurzame productie is een essentieel ingrediënt in de blend. Met onze projecten werken we samen met koffieboeren uit Colombia, Oeganda, Nicaragua, Guatemala en Peru aan deze thema’s. We duiken per land in één project.

Renoveren van koffieplantages in Guatemala

Al 50 jaar kopen we eerlijke koffie bij Fedecocagua (ja, probeer dat maar eens uit te spreken), een koffiecoöperatie uit Guatemala. De zachte klimaatomstandigheden van het land vormen de ideale omstandigheden voor het verbouwen van koffie. Tenminste, dat was altijd het geval. Boeren worden vandaag de dag geconfronteerd met veel klimaatveranderingsproblemen, waardoor ziekten en plagen opkomen die hun koffieplanten aantasten. De gevolgen zijn groot: koffieboeren verliezen jaarlijks zo’n 10% van hun koffieplanten. De koffieopbrengsten zijn niet alleen lager, maar er is ook onvoldoende kapitaal om te investeren in sterkere planten.

Bij dit project investeren we daarom in koffieplanten die uitgedeeld worden onder de koffieboeren van Fedecocagua. Met deze nieuwe koffieplanten vernieuwen de boeren niet alleen hun koffieaanbod, maar zijn ze ook klimaatbestendiger.

De nieuwe koffieplanten worden uitgeladen en verdeeld over de boeren

Eco-toerisme in Colombia

In het prachtige werelderfgoed natuurgebied Sierra Nevada in Colombia kan je als toerist langs finca’s (zo worden boerderijen genoemd) gaan. Je trekt van boerderij naar boerderij, leert alles over koffie, verkent de adembenemende natuur en blijft hier ook slapen. Wij hebben met onze impactpremie mede geïnvesteerd in de aanleg van deze reisroute. Waarom ondersteunen wij dit project? De koffieboeren hebben gezamenlijk besloten dat ze onze financiering hiervoor in willen zetten. Het ecotoerisme zal voor extra inkomsten zorgen voor koffieboeren in de regio, maar wel op een manier dat het gebied beschermd wordt. Dus wil je in de toekomst een mooie reis maken: hou dit gebied in gedachte of bekijk Macanaturisimo.

Koffie with a view in Sierra Nevada

Energie-efficiënte kooktoestellen in Oeganda

Onze – en denk ook jouw – keuken is een onmisbaar en fijn plekje in huis. In Oeganda is dat anders, veel mensen koken buiten op een vuur. Meer dan 84% van de huishoudens van Oegandese koffieboeren gebruikt daarbij brandhout. Het kopen van hout is een te grote kostenpost op de totale huishouduitgaven. Het noodgedwongen gekozen alternatief is het kappen van hout of het gebruiken van bananenbladeren, wat bijdraagt aan ontbossing en bodemerosie. Nog niet te spreken over de veiligheid- en gezondheidsrisico’s voor de boerengezinnen. Daarom zette ACPCU (de Oegandese koffiecoöperatie met wie wij samenwerken) vanuit de Fairtrade Premie een kredietfonds op. 891 boerenhuishouden, bestaande uit ongeveer 5000 gezinsleden kunnen zo een energie efficiënte ‘Ecostove’ aanschaffen.

Lena (Productmanager koffie) mag aanschuiven bij koffieboeren Angela en Benard

Compostfabriek in Nicaragua

We gaan door naar Estelí, in het hoge noorden van Nicaragua. Hier zijn de voorbereidingen voor een bio-compostfabriek in volle gang. Dankzij de bio-compost zal de productiviteit van de koffieplanten verhoogd worden en zijn de koffieplanten beter bestand tegen plantziekten. Dit draagt bij aan kwalitatief betere koffiebonen en een hogere koffieproductie, waardoor de inkomsten van 30 koffieboeren zal stijgen.

Hoe wordt de bio-compost gemaakt? De grondstof voor de biologische compost, is het restmateriaal dat overblijft bij het proces van koffiebes naar koffieboon, bijvoorbeeld schillen. In de fabriek wordt dit restmateriaal omgezet in biologische compost. Vervolgens kunnen de boeren deze bio-compost gebruiken tijdens de koffieproductie.

Dit project is deels gefinancierd in samenwerking met Coop supermarkten.

Trotse Yeltsin is één van de koffieboeren uit Nicaraqua

Herbebossing in Peru

De 96 Perviuaanse koffieboeren met wie wij samenwerken staan voor hoge kwaliteit koffie in harmonie met de natuur. Daarom hebben wij een herbebossingsprogramma opgezet met koffiecoöperatie COOPARM. De herbebossing gebeurt met inheemse en exotische boom- of struiksoorten. Het doel hiervan is om de bodem en aangetaste ecosystemen te herstellen en de milieukwaliteit te verbeteren. De bomen die we gaan planten zorgen namelijk voor herstel van bodem en instandhouding van water. Hoe draagt dit dan bij aan Leefbaar Inkomen? De bomen genereren tegelijkertijd inkomsten uit verkoop van hout, vruchten en carbon credits. Ook zorgt het programma aan de hand van trainingen voor bewustwording en meer kennis bij de boeren. Zo wordt herbebossing een terugkerende activiteit in hun werkzaamheden.

Dit project is deels gefinancierd in samenwerking met Coop supermarkten.

Samen nog meer impact maken!

Naast dat wij zelf geld investeren in Leefbaar Inkomen projecten zijn wij ook altijd actief op zoek naar externe financieringen om nog meer impact te maken. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met COOP.  Momenteel hebben we via MVO Nederland investering ontvangen voor vijf Oegandese projecten. Meer informatie hierover? Bekijk het Futureproof Coffee Collective. Samen werken we aan koffie mét toekomst!

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.