Koffieboerin-Annadelia-website

Naam: Ana Delia Becerra Blanco
Leeftijd: 58 jaar
Onderdeel van het Ecolsierra-netwerk sinds 2002
Fairtrade gecertificeerde koffieplantage sinds 2003

Ana Delia heeft het verbouwen van koffie geleerd van haar ouders. Na het overlijden van haar man verliet ze haar finca en trok ze naar de stad om te werken als kapster. Maar ze miste de natuur en besloot na 8 jaar terug te gaan naar de koffieplantage.

Kennisoverdracht

Ze hielp haar zoon in het vergaren van kennis voor een toekomst in koffie. Die kennis kwam vooral dankzij Red Ecolsierra. Ana Delia vertelt ons: ‘Vanuit het netwerkpartnerschap van Red Ecolsierra en de Fair Trade-certificering heb ik geleerd om hoogwaardige koffie te verbouwen, om de beste koffie te selecteren en er een eerlijke vergoeding voor te krijgen. Ik realiseerde me dat andere producenten prachtige dingen bereikten, zoals het opknappen van hun molens, huizen, en hun kinderen de mogelijkheid hadden om door te leren. Ik dacht dat als zij dat kunnen, kan ik dat ook. Voordat mijn man stierf door een auto-ongeluk, was ik een vrouw die niets te maken had met het koffiebedrijf. Ik hield van het werk op het land, maar hij zorgde voor alles, inclusief mijn rekeningen en een hulp in de huishouding die mij hielp om voor mijn kinderen te zorgen. Toen ik er alleen voor stond, leerde ik de technieken om watervervuiling te minimaliseren, de luchtkwaliteit zo min mogelijk aan te tasten en ervoor te zorgen dat mijn koffie de beste was, zonder chemicaliën of meststoffen, met veiligheidsmaatregelen voor de werknemers en in een prettige omgeving. Dit alles komt uiteindelijk tot uiting in erkenning, solidariteit, loyaliteit, langdurig werk en een betere beloning.’

Kleindochter vertelt over energie van de boom

Biologisch

Ze houdt ervan om te zorgen voor alles dat om haar heen groeit en bloeit: de natuur, omgeving, bomen en dieren. Ze redt zielige dieren, en dat zien we terug rond haar haar huis dat wel een asiel lijkt. Daarnaast stapte ze naast Fairtrade, ook over op biologische koffielandbouw. Sindsdien overtuigt ze al haar kennissen en vrienden dat ze alleen biologische koffie moeten drinken.

Ana Delia & Fairtrade Original

Er kwam een dame uit Nederland op bezoek bij Ana Delia. Ze bracht haar op het idee om een hostel te beginnen op haar finca. Met behulp van de Fairtrade premie heeft ze dit idee handen en voeten kunnen geven en de keuken en kamers opgeknapt en omgebouwd. Dit eco toerisme geeft haar en haar familie een extra inkomen in tijden van een slechtere koffieoogst. Daarnaast is een hostel een mooie plek om koffiekennis uit te wisselen.

Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.