Pas als je zelf beslissingen kan nemen, wordt je baas over je eigen toekomst.

Rijstboerin en optimist

“Daar komen bananenbomen”, wijst Khun Wilawan, “en daar wil ik een afdakje voor mijn weefgetouw.” Khun Wilawan verbouwt al sinds 2001 biologische rijst. Haar tuin is haar grote trots. “Als ik te oud ben om werken, wil ik hier uitrusten en fijne stoffen weven”, zegt ze. Maar voorlopig heeft ze het daar nog te druk voor.

Over Wilawan in het kort:

  • Woonplaats: Surin Thailand
  • Familie: haar man en zoon Aon
  • Werk: rijstboerin
Wilawan in haar tuin

Wilawan & Fairtrade Original

Khun Wilawan is sterk. Dat kan ook niet anders, want de rijstbouw is zwaar werk. Maar ze is vooral krachtig. Twee kinderen zijn al het huis uit en met de anderen gaat het uitstekend. “Dankzij de extra opbrengst van fairtrade hoef ik geen geld meer te lenen en beslis ik zelf of ik wil investeren in bijvoorbeeld een tractor”, zegt ze. “En met een beetje geluk en jullie hulp wordt mijn zoon een expert in biologische rijst.”

Biologisch en lekker

De jonge rijst is intens groen in het felle middaglicht. “Kijk hoe mooi het erbij staat”, zegt Khun Wilawan trots. Er wordt biologisch gewerkt en dus gebruikt Wilawan alleen natuurlijke mest en geen chemische bestrijdingsmiddelen. “We hebben meer respect voor de grond”, legt ze uit, “en dat zie je aan de rijst. We maken met de coöperatie trouwens ook biologische sapjes. En die vindt iedereen erg lekker”.

Wij maken eerlijk eten en drinken bereikbaar voor iedereen door het ontwikkelen van lokale handelsketens.
Lees meer over ons.