
Koken is geen wetenschap, dus laat je leiden door je smaakgevoel.
Peperboerin en kok voor feestmaaltijden
Het ochtendlicht schijnt in een schuine baan de keuken in. Khun Orapin snijdt zorgvuldig de ingrediënten voor de curry voor het avondeten. “Het geheim van een goede curry is de tijd nemen om alle smaken aan elkaar te laten wennen”, zegt ze. “Ik kook op gevoel, en mijn gevoel zegt dat er altijd veel verse chilipepers in mogen.”
Over Khun Orapin in 't kort:
- Woonplaats: Sisaket Thailand
- Familie: twee volwassen zonen en haar man Sukon
- Werk: peperboerin en kok bij dorpsceremonies en feesten

Khun Orapin & Fairtrade Original
In 2017 vertelde Khun Orapin al dat ze pepers wil verbouwen zonder chemicaliën, 100% biologisch dus. Nadat ze geïnspireerd was door een werkbezoek met Fairtrade Original aan een biologische teler wist ze het zeker: “ik ga over op biologische teelt, voor onszelf en de mensen die onze peppers eten”. Zo gezegd, niet zo gedaan natuurlijk. Ze moet lachen, terwijl ze in de pan roert. “Met trots kan ik nu, in 2025, vertellen dat we helemaal biologisch ons land verbouwen. De kassen die wij van Fairtrade Original gefinancierd hebben gekregen maken daar een groot verschil bij.”

Terwijl Khun Orapin geconcentreerd proeft of de curry precies de smaak heeft die ze wil, vertelt haar man hoe trots hij op haar is. “Ze kan het best koken van iedereen in het dorp. Waarom denk je dat ze altijd wordt gevraagd om te koken bij ceremonies en feesten?” Het is dan ook vanzelfsprekend dat we een aantal van haar recepten hebben gebruikt voor onze curry’s. Zo kan jij ook het ook proeven.





Proef het zelf

Orapin's Thaise papayasalade
Bij Orapin thuis maakt iedereen zijn eigen papayasalade, zoals in veel Thaise families gebruikelijk is. Haar man Sukon doet 5 chilipepertjes in een eenpersoonssalade.