Een echte koffie ambassadeur

Vrolijke gospeldeuntjes komen ons tegemoet in de buitenkeuken wanneer we Beteth (42) en Bapiste ontmoeten. “We houden van muziek en zetten graag de radio aan en kijken hoe onze kinderen dansen” vertelt Beteth. Met een prachtig uitzicht over bergen en heuvels is het echtpaar dagelijks bezig met onze biologische en Fairtrade koffie. Daarnaast rijdt John ook nog rond als boda boda chauffeur (scooter taxi) om meer inkomsten te krijgen.

“Ik denk dat iedereen meer koffie zou moeten drinken, het is goede koffie!”

Beteth in het kort

  • Woonplaats: Dicht bij Bushenyi, in de middle of nowhere
  • Familie: 4 kinderen tussen de 2 en 18 jaar (3 meisjes en 1 jongen)
  • Werk: koffieboerin & verkoper eigen geteelde groenten

Gevarieerd inkomen

Ondanks dat Beteth er al een hele werkdag op heeft zitten, neemt ze de tijd voor ons en lacht ze veel. “Het plukken van de juiste bessen is een nauwkeurig werkje” zegt ze vriendelijk. Je merkt dat hier een kenner zit. “Wat belangrijk is voor de juiste kwaliteit koffie is dat je zorgt dat de grond gezond is. Hiervoor gebruiken we organische mest, we leggen bladeren op de bodemn en graven waterlopen. Het is ook belangrijk om oude takken te verwijderen zodat nieuwe koffie takken kunnen groeien. De juiste timing voor het plukken is ook cruciaal, niet te vroeg en niet te laat. Vervolgens vertelt ze verder: “het is belangrijk dat we naast de koffie ook nog andere inkomsten hebben zoals door de verkoop van onze bonen, aardappels en matoke (bananen). Op die manier kunnen we alle schoolcontributies betalen.” Het liefst zou ze ook nog een koe willen om haar kinderen melk te kunnen geven.

Beteth en Fairtrade Original

Met veel zelfvertrouwen vertelt Beteth over een aantal trainingen die ze volgde. “Ik weet nu meer over klimaatverandering, hoe met droogtes om te gaan, stormen maar ook landverschuivingen. Dit geeft mij meer mogelijkheden om om te gaan met mogelijke klimaatschade. Ook het samenwerken binnen de coöperatie, werkt voor mij heel prettig. Zo kunnen we veel kennis delen. Op het gebied van mest bijvoorbeeld, aangezien dat altijd een grote kostenpost is.” Dromen heeft deze onderneemster ook: “ik zou graag onze koffieboerderij willen uitbreiden én ik droom van een groter huis.”

Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.