Voor het hele gezin

Vanuit de achterkant van het huis horen we wat geritsel en dan zien we ineens een grote glimlach met twee grote vriendelijke ogen die ons van harte welkom heten op zijn 3,5 hectare land. Muhaiwwe Bernard woont op een afgelegen plek in buurt van de town Bushenyi en overal waar je kijkt zie je wuivende bananenbladeren en koffiebessenplanten staan. Even later komen ook zijn vrouw Kyarimque Angela (40), zijn 8 kinderen én moeder een kijkje nemen. Ze zijn trots dat ze fairtrade gecertificeerde koffie produceren en zelfs in het proces zijn om ook biologisch gecertificeerd te zijn!

Weetje: In Oeganda wordt eerst de achternaam genoemd en daarna pas de voornaam. Muhaiwwe is dus de achternaam van Bernard. 

Muhaiwwe Bernard in het kort 

  • Woonplaats: Dicht bij Bushenyi  
  • Familie: vrouw, 8 kinderen en zijn moeder 
  • Werk: koffieboer & bananenboer 

Trots op zonne-energie

Mooi he? Lacht Bernard wanneer hij naar het dak van zijn huis wijst. Zonnepanelen die zorgen dat we elektriciteit hebben. Hierdoor kunnen mijn kinderen altijd hun huiswerk maken en hebben Angela en ik ‘s avonds nog heel klein beetje tijd om samen door te brengen. Ook voor mijn vrouw is het prettig want vanwege haar polio loopt ze slecht en nu ziet ze beter waar ze loopt.  

Bernard & Fairtrade Original 

Tijdens de rondleiding kijkt Bernard af en toe zorgelijk. “Soms stelen mensen onze koffie. Daarom moeten we altijd ‘s nachts patrouilleren en vooral tijdens oogsttijd. Ook hebben we te maken met ziektes waardoor de koffieplanten op delen van ons land geen koffiebonen produceren. Hierdoor moeten we 15 minuten verder lopen met tassen vol koffiebessen.” Wanhopen doet Bernard niet. Hij ziet namelijk veel verbetering met goede (kunst)mest waardoor de koffieplanten beter groeien en uiteindelijk meer koffie geven!  

De flikkering in zijn ogen verraadt dat hij graag groter droomt. “Ik zou graag meer land willen om zo ook meer inkomen te kunnen genereren. Want door meer inkomen te hebben, zegt hij, heeft hij meer tijd voor zijn familie. Al het extra geld gaat voor de scholing van mijn kinderen, om ons huis helemaal af te maken en om meer mobiel te kunnen zijn door het aanschaffen van een auto.” 

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.