Een passie voor kennis overbrengen

Banard lepelt zijn laatste beetje ontbijtpap uit zijn bowl, drinkt nog beetje thee en loopt vervolgens omhoog naar één van zijn koffieplanten op zijn heuvelachtige 1,5 hectare groot land. Het is 7 uur ‘s ochtends. Naast koffie verbouwt Banard samen met zijn vrouw ook bananen en cassave voor eigen gebruik. Ook lopen er nog wat geiten en kippen rond op het erf. Met zijn 35 jaar is Banard jonger dan de meeste koffieboeren. Hij is dan ook niet een gewone koffieboer. “Al negen jaar geef ik les in het dorp als leraar. Ik deel heel graag mijn kennis met anderen. Daarnaast verbouw ik ook koffie.  

Gumisirzia Banard in het kort 

  • Woonplaats: Dichtbij Bushenyi of 1,5 rijden van Mbarara 
  • Familie: Vrouw en twee kinderen van 4 en 10 jaar 
  • Werk: Leraar en koffieboer  

Het echte verhaal achter koffie 

“Droogtes, plagen, ziektes en tekorten aan mensen. Koffie maken komt met vele uitdagingen” vertelt Banard. “Ik ben blij dat ik een hoofdinkomen heb als leraar op een basisschool, want zo kan ik samen met ACPCU groeien in het verbeteren en vergroten van de koffieoogst. Het is kostbaar om koffie te laten groeien, maar door de training van ACPCU en de investeringen van de Fairtrade premie heb ik de kans om veel te leren en te investeren in mijn land! Als een leraar vind ik dat het allermooiste dat er is. Kennis overbrengen.” 

Banard en zijn dromen 

“Het allerbelangrijkste vind ik het welzijn van mijn familie. Zijn zij gezond en gelukkig, dan ben ik dat ook! Wanneer ik meer inkomsten krijg, besteed ik dat aan meer en betere educatie voor mijn kinderen”, zegt hij lachend. Zij zijn de toekomst! Tijdens het wandelen door het koffieveld vertelde hij ons nog: “het liefst zou ik ook een beter huis voor ons gezin willen, maar dat heeft tijd nodig.”

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.