Community Coffee Gallery

COMMUNITY COFFEE GALLERY

Op dinsdag 1 oktober is het Wereld Koffie Dag, een dag die volledig in het teken staat van… koffie! Op deze dag openen wij een Community Coffee Gallery om een ode te brengen aan onze Community Coffee. De koffiebonen voor Community Coffee worden rechtstreeks ingekocht bij koffiecoöperatie Red Ecolsierra in Colombia en hiermee hebben we een nieuwe stap gezet in onze koffieketen.

In deze gratis pop-up expositie ontdek je van 1 t/m 11 oktober de wereld achter Community Coffee door de lens van de Amsterdamse fotograaf Pieter Bas Bouwman, bel je rechtstreeks met de koffieboer én nemen we je mee op een mini-audiotour! Bezoek ons dagelijks tussen 11.00-19.00 uur in de Amstelpassage unit 33B op het Amsterdam Centraal Station.

Wat is er te doen?

1. Bel de boer

Naast een kopje rechtstreeks ingekochte koffie, bel je vanuit de Community Coffee Gallery ook rechtstreeks met de koffieboeren van koffiecoöperatie Red Ecolsierra. Maak een praatje, stel al je brandende koffievragen of bedank de koffieplukker persoonlijk voor het bakkie dat jij aan het drinken bent. Voor iedereen die niet vloeiend Spaans spreekt, geen zorgen! Je kunt ook in het Engels een gesprekje starten. Er is een dagelijkse hotline met de Sierra Nevada, Colombia tussen 16.00 – 17.00 uur.

2. Mini Audiotour

Aan de hand van de foto’s van Pieter Bas Bouwman in de gallery nemen we je in een paar minuten mee naar de jungle van de Sierra Nevada, de community, de koffie en kom je erachter wat jouw kopje nog meer kan betekenen.

3. Op de foto

Leg jezelf als koffieboer(in) vast op camera met een Colombiaanse radio, een hoed tegen de felle zon en een originele plukmand voor de fotowand.

Meer weten over Community Coffee?

Rechtstreeks van de boer

In 1973 bracht Fairtrade Original de eerste Fairtrade koffie vanuit Guatemala naar Nederland. Inmiddels is het aanbod in Fairtrade koffie veelzijdig. Toch is er nog veel te doen rondom duurzame koffieketens. De koffiemarkt staat onder druk. De wereldprijs fluctueert sterk en is momenteel historisch laag. Hierdoor moeten veel koffieboeren hun bonen onder de kostprijs verkopen. Om de toekomst van zowel ons kopje koffie als die van de boer en volgende generaties koffieboeren veilig te stellen, is duurzame positieve verandering noodzakelijk. Daarom zetten wij in april 2019 de stap door onze koffiebonen rechtstreeks in te kopen bij een Colombiaanse koffiecoöperatie en deze koffie samen met Albert Heijn breed toegankelijk te maken door het aan te bieden in alle supermarkten. Wil je ook thuis Community Coffee drinken? Je koopt onze bonen, snelfiltermaling en (plant-based) capsules hier.

Impact van jouw kopje

Naast de standaard Fairtrade minimumprijs, een Fairtrade premie én een biologische premie betalen wij nog een extra Fairtrade Original premie. Onlangs is deze Fairtrade Original premie ter waarde van € 39.598,- uitbetaald over de eerste vijf containers groene koffiebonen. Een totaal van 99.692 kilo is de afgelopen maanden vanuit de coöperatie naar Nederland verscheept. De boeren hebben ervoor gekozen om van deze eerste premie een zogenaamde ‘wet mill kit’ te financieren. Deze wet mill kit bevat verschillende gereedschappen, zoals speciale meetapparatuur waarmee de boeren het proces van bes tot boon verder kunnen optimaliseren. Daarnaast wordt het geld besteed aan materialen, zoals nieuwe plukmandjes en de grote zakken waarin de koffiebonen naar Nederland worden verscheept.

Hoe werkt de verdeling van de premie?

Van de 380 families die aangesloten zijn bij Red Ecolsierra, hebben 131 families de koffiebonen voor Community Coffee geproduceerd. De Fairtrade Original premie van € 39.598,- gaat naar deze 131 families en wordt verdeeld afhankelijk van de hoeveelheid koffie die de families hebben geleverd:

  • 100 kg – 500 kg: de familie ontvangt een wet-mill-kit. Deze bestaat uit een ‘gravimet’ – meetapparatuur- voor vochtregeling, gebruiksvoorwerpen voor het wassen en drogen van koffie en een een ‘fermaestro’ voor de fermentatie controle van de koffiebessen.
  • 500 kg – 999 kg: de familie ontvangt een wet-mill-kit en een geldbonus.
  • meer dan 1000 kg: de familie ontvangt een wet-mill-kit, een geldbonus, stevige verpakkingen voor koffietransport en koffie plukmanden.
Dit is Alberto, commercieel assistent bij Red Ecolsierra die een kaartje ontvangt van het Fairtrade Original team voor zijn bijdrage aan Community Coffee.
“It's beautiful to see that the premiums really help growers to boost their quality of life in the farms” - Alberto, Red Ecolsierra

Fotograaf Pieter Bas Bouwman

De 28-jarige Pieter Bas Bouwman legde de wereld achter Community Coffee vast met zijn lens. Een centraal thema in zijn werk is de balans en disbalans tussen de mens en zijn of haar omgeving. Vaak met de focus op de natuur, dieren en sporen van menselijke interventie in het gebied waar hij zich bevindt. Dit vertaalt zich naar nostalgische en melancholische beelden waarbij het vluchtige van de huidige samenleving, van het leven, de tijd, de natuur en de wereld om ons heen die langzaam veranderen door menselijke invloeden. Wil je meer weten over zijn werk of 1 van de foto’s uit Colombia in je eigen huis ophangen? Neem dan een kijkje op zijn website.

V.l.n.r.: Fotograaf Pieter Bas, Development Manager Fairtrade Original Lotje, Alberto van Red Ecoliserra, videoman Jonathan Doornenbal en Community Manager Fairtrade Original Evelien

Praktische informatie:

Zin om langs te komen? Van 1 t/m 11 oktober 2019 zijn de deuren van de Community Coffee Gallery dagelijks tussen 11.00-19.00 uur geopend. Je vindt deze gratis pop-up ruimte in de Amstelpassage, unit 33B op het Amsterdam Centraal Station. Wil je meer weten over deze gallery of heb je andere brandende koffievragen over Community Coffee? Lees hier meer of stuur een mailtje.

Kom je langs bij de Community Coffee Gallery?
Alle ingrediënten worden zo direct mogelijk bereid en verpakt, zodat de originele smaak bewaard blijft tot in jouw keuken
Lees meer over ons