Vettivel in theevelden
Ik ben gelukkig als mijn kinderen trouwen en een goede baan krijgen.

Theeplukster en moeder

The Greenfield Tea Estate ligt zo hoog dat de wolken langs het huis van Vettivel drijven. ’s Ochtends is de lucht tintelend fris en in de eerste zonnestralen zijn de theebladeren intens groen. Vettivel loopt voor ze naar de theevelden gaat nog even door haar moestuin. De wortels zijn bijna groot genoeg voor de verkoop. Voor zichzelf heeft ze niet veel nodig.  Maar om haar kinderen een goede opleiding te geven, zijn alle extra inkomsten welkom.

Vettivel in het kort

  • Woonplaats: Greenfield tea estate, Uva gebergte Sri Lanka
  • Familie:  Man en kinderen
  • Werk: theeplukster en groenteverkoopster

Vettivel & Fairtrade Original

Vettivel vergadert mee over de besteding van de Fairtrade inkomsten. “Ik heb hier veel van geleerd”, zegt ze, “vooral hoe ik beter kan plannen. Dat is trouwens ook belangrijk voor mijn moestuin. Door die betere planning levert hij veel meer op.”  Goed plannen geeft haar overzicht en rust. “Mijn man zegt dat ik veel geduldiger ben geworden”, lacht ze.

Gezellig aan de thee

Op de theevelden praten de pluksters over het huishouden en de kinderen. Ze helpen elkaar als het nodig is en koken op zondag samen voor iedereen die het nodig heeft. Hoe gezellig het ook is, ze zorgen er wel voor dat ze alleen de beste blaadjes plukken: de bovenste twee en het knopje van de theeplant. Deze manier van plukken wordt ‘two leaves and a bud’ genoemd en levert de beste kwaliteit op. Maar dat mag je zelf proeven.

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.