Onder het genot van een glas agua de panela (wáter met melasse- warm of koud; een zoete lokale drank) vertelt Jaime (58) ons alles over de plek waar we ons bevinden: de finca van zijn familie. “Onze finca heet ‘de Diamant’; hoe harder we werken en hoe beter we ons best doet, hoe meer hij glanst!” We zien de trots in zijn ogen wanneer hij vertelt over wat hem gelukkig maakt. “Elke dag als ik wakker word en mijn familie gezond is ben ik blij. Onze koffie is ons werk en onze finca is ons thuis en ons levensonderhoud.” 

Op een normale dag, zoals vandaag, staat Jaime vroeg op. Na een kop van zijn eigen koffie helpt hij zijn vrouw met het maken van een ontbijtje. Daarna komen hun medewerkers binnendruppelen en bespreken ze wat er die dag moet gebeuren. Jaime overziet het droogproces van de koffiebonen, om er zeker van te zijn dat alles goed gebeurt.  

Jaime in het kort 

Woonplaats: Nueva Granada, Corregimiento van Siberia in Colombia 

Familie: Samen met zijn partner Marlene heeft hij 6 kinderen, allemaal jongens. 

Werk: Koffieboer en Bijenhouder 

Jaime werkt al 28 jaar op zijn eigen koffieboerderij “El diamante”. Hij vindt het erg belangrijk dat er binnen de boerderij maatregelen genomen worden, om zo de kwaliteit van de koffie te waarborgen. Dit ondanks alle veranderingen die de plant en de oogst aantasten. Hij vertelt hierover: “We ervaren veel onzekerheid van de koffieprijs. Aangezien het proces van het onderhouden en kweken van koffie maanden duurt, maar de koffiemarktprijs per dag verschilt, weten we nooit wat ze uiteindelijk gaan ontvangen voor ons harde werk.” 

 

Geschiedenis 

Jaime werkt al heel lang samen met koffiecoöperatie Red Ecolsierra, al 21 jaar. Hij is de president van “La Associación de cafeteros del 2000” (koffie coöperatie ‘Sinds 2000). 

 “Toen we begonnen zochten we naar een manier om onze leefomstandigheden te verbeteren. Maar na een tijd zagen we steeds meer voordelen, bijvoorbeeld het kunnen doen van investeringen en het uitwisselen van kennis tussen de families. Als oprichter zag ik een droom werkelijkheid worden met de groei en certificering van onze organisatie.” 

Waarom lid worden?  

Voor de leden van koffiecoöperatie Red Ecolsierra heeft lid zijn meerdere voordelen. Denk hierbij aan het delen van technische kennis, educatieve projecten waar boeren aan deel kunnen nemen, bonussen, projectmatige gezamenlijke doelen en het krijgen van hulp en het bijdragen aan de certificeringen. Maar dat is niet altijd zo geweest. “In de eerste jaren na oprichting hadden we geen goede infrastructuur en hadden we geen enkele commerciële erkenning met de 6 boeren met wie de boerencoöperatie zijn begonnen. Nu hebben we een magazijn, een commercieel en productief systeem gebouwd dat alle boeren optimaal ondersteunt.” 

Fairtrade 

Hoe ziet Jaime Fairtrade? “Ik zie Fairtrade als een systeem waarin de boer een eerlijke en minimale prijs krijgt. Fairtrade erkent de moeite die wij moeten doen om goede koffie te produceren.” 

“Dankzij de hulp die we via de koffie coöperatie hebben gekregen, hebben onze kinderen kunnen studeren en zijn ze nu begonnen aan hun eigen professionele leven. Het is een groot goed, dat ze hebben kunnen studeren.” 

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.