We zien Javier (43) al snel staan, midden op zijn boerderij, waar hij even goed aan het luisteren is: “Ik hou van de vogels! In de ochtend kun je ze extra goed zien en horen. Het licht hier in de bergen en de frisse lucht is hier dan ook écht heerlijk.”   

Javier in het kort 

Woonplaats: Siberia, Colombia 

Familie: Zowel hij als zijn verloofde hebben een kind uit een eerdere relatie. 

Werk: koffieboer en verkoper 

Javier werkt heel zijn leven al in de wereld van koffie. Zijn vader had een boerderij, vlakbij de plek waar de boerderij van Javier nu staat. In 2015 begon Javier zelf met het planten van zijn eerste koffiestruiken, op zijn eigen 8 hectare grond. Als we hem vragen waarom hij van zijn werk houdt, moet hij lachen: “Omdat ik mijn eigen baas ben en geen enkele verantwoording hoef af te leggen aan iemand anders!” 

Dag in het leven
Als Javier op de boerderij is, staat hij om 5 uur ‘s ochtend al op. Daarna begint hij altijd met het maken van een rondje over de boerderij, om te kijken hoe de koffie erbij staat en wat er die dag moet gebeuren. De koffie die geplukt is, wordt een paar keer per dag gewogen. Elke 3 dagen plukken ze de koffiebessen en wassen ze deze. Hierna wordt de koffie te drogen gelegd.  

Uitdagingen als koffieboer 

We vragen hem wat hij lastig vindt aan zijn leven als boer. Dat weet hij wel; dat is de prijs van koffie. “Het is erg moeilijk als je van tevoren niet weet hoeveel je koffiebonen gaan opleveren. De prijzen van koffie gaan nu naar beneden, maar de prijs van levensonderhoud gaat omhoog. Daarnaast is het een probleem dat het in de winter heel veel kan regenen; hierdoor worden de wegen in de bergen erg slecht en kost het veel tijd, moeite en geld om de koffie naar de inzamelingspunten te krijgen. 

Familie is nummer 1

“Het is mij vanuit mijn familie bijgebracht dat we moeten zorgen voor onze leefomgeving en deze moeten zien te behouden,en beschermen voor toekomstige generaties”, vertelt hij. “De boerencoöperatie waar ik lid van ben, La Red Ecolsierra, helpt ons hierbij.” 

“Mijn oudste dochter is net afgestudeerd!” Hij gaat verder, met een trotse blik: ”Dat heeft ze onder andere met hulp van de sociale premie die we van Fairtrade Original hebben ontvangen kunnen doen. “Fairtrade Original is een bedrijf dat onze koffie koopt, maar zich ook bekommert om de verbetering van de kwaliteit van de koffie en de verbetering van het leven van koffieboeren. Ik ben erg trots op mijn dochter, en ik hoop dat ze het goede harde werk dat ze heeft verzet voortzet in de toekomst.” 

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.