Koffieboerin in hart en nieren

De 49 jarige koffieboerin Anneth start haar dag vroeg. Om 07:15 staat ze al in het veld om de koffieplanten te checken en een extra blik te werpen op de bananenbomen. Iedere plant wordt zorgvuldig nagelopen op gezondheid en of er al bessen groeien. Terwijl Anneth in het veld staat, gaan haar kinderen richting school. Na het werk in het veld verzorgt ze haar dieren, zo’n 10 koeien en nog wat kippen. “Deze dieren verkoop ik niet”: zegt ze met een glimlach. “De koeien geven melk en de kippen eieren, wat voor ons een bron van voedsel is”. Dat kan haar gezin goed gebruiken. Het is namelijk een drukke boel met zes kinderen tussen de 11 en 27 jaar voor de alleenstaande moeder Anneth, nadat haar man in 2017 overleed. 

Anneth in het kort 

  • Woonplaats: Dichtbij Bushenyi, maar wel erg afgelegen 
  • Familie: 6 kinderen, alleenstaande moeder, weduwe 
  • Werk: koffie- & bananenboerin 

Best lekker, die koffie 

Deze powervrouw is al tien jaar koffieboerin en in tegenstelling tot veel Oegandezen vindt zij koffie lekker smaken. “ACPCU laat al hun boeren hun eigen koffie proeven en ik vond het lekker! Het is goed om de koffie ook daadwerkelijk te proeven. Weten wat je maakt”, zegt Anneth vol overtuiging. De koffie van Anneth’s koffievelden is allemaal Fairtrade gecertificeerd en is straks ook helemaal biologisch. En daar is ze best trots op aangezien ze pas vier jaar geleden het land van haar ouders heeft geërfd.

Anneth en Fairtrade Original 

“In 2017 sloot ik mijzelf aan bij Fairtrade en kon hierdoor investeren in de boerderij. Wat ik helemaal fijn vond is dat ik ook specifieke trainingen kon doen over hoe je nou het beste koffieplanten laten groeien, het oogsten, welke mest je het beste kunt gebruiken, het drogen én hoe ik biologisch gecertificeerd word. Met het oog op alle klimaatproblemen, waar ook ik last van heb, vind ik dit heel belangrijk. Voor de toekomst van mijn boerderij maar ook voor mijn kinderen!”

Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.