Rooibos
Annemarie Govaerts
Product Manager
13 januari 2014

De Bergendal Farm in Zuid-Afrika verbouwt onze rooibos en doet de eerste verwerking, op de zogeheten Tea Court. Vandaag begint de oogst: lees hier hoe het verder gaat met de rode bosjes.

Van oorsprong groeide rooibos in het wild in Zuid-Afrika. Niemand keek ernaar om. Sinds ontdekt werd wat je er allemaal mee kunt doen en hoe gezond het wel niet zou kunnen zijn, is dit struikgewas enorm populair. Fair Trade Original importeert rooibosthee die afkomstig is van fairtrade boerderijen. De Bergendal Farm in Citrusdal bijvoorbeeld, die ook leverancier is van druiven voor onze wijn.

Tot kleine mootjes

Van 13 januari tot half april vindt dit jaar de oogst van de rooibos plaats. Op het veld worden de struiken met sikkels gesneden. De takken gaan in bundels naar de boerderij waar ze eerst worden gewogen. Daarna gaan ze de snijmachine in, om er aan de andere kant in mootjes van 1 mm uit te komen. Die worden vervolgens gekneusd en vermengd met water. ’s Nachts gaat dat lekker broeien in de fermentatieruimte, waarbij de temperatuur oploopt tot 36-40 graden C.

Zonnebaden

De volgende ochtend is het vroeg opstaan geblazen voor de rooibostakjes. Tussen half zeven en half negen worden ze uitgespreid op de cementen droogvloeren. Daar liggen ze dan tot eind van de dag in het zonnetje, bij een zomerse temperatuur van ook weer rond de 36-40 graden C. Om vijf uur in de middag is het uit met de pret: ze worden bijeengeraapt en verpakt in zakken van zo’n 300 kg.

 Ronel van Zijl, Bergendal Farm: 'The tea and dry land vine yards are smiling. The harvest looks good at this stage.’  

Mooi bijgekleurd?

Op iedere zak staat vermeld: datum, naam producent en productieveld, partijnummer, gewicht en of de rooibos biologisch is of niet. Van iedere partij gaat een monster naar het laboratorium, om te controleren of er geen ongewenste stoffen in zitten, zoals onkruidbestrijdingsmiddelen. Bovendien wordt van iedere partij een monster beoordeeld op kleur, smaak, aroma, uiterlijk en wat dies meer zij.

Mix & match

Alle gegevens die zo zijn verzameld, worden in de computer opgeslagen. Zo kan van iedere partij worden achterhaald wie het heeft geproduceerd en wat de kwaliteit is. Vanuit deze gegevens worden de balen geselecteerd en naar de fabriek van Carmién Tea vervoerd. Daar vindt de volgende stap plaats: het mengen en zeven van de takjes tot de gewenste mix voor in het theezakje.

Groei

Zo’n 100 arbeiders m/v van Bergendal Farm, bezitten 50% van de aandelen van deze verwerkings-unit. Zij praten mee over het beleid, worden opgeleid en hebben toegang tot hoger geplaatste banen. Zo groeien zij mee met het succes van de Rooibosthee.

Deel dit verhaal:


Door:
Annemarie Govaerts
Product Manager
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.