Onze koffie is klimaatneutraal
Annemarie Govaerts
Product Manager
02 februari 2017

Sinds 1 januari 2017 is al onze koffie klimaatneutraal en daar zijn we trots op! Waarom vinden wij dat zo belangrijk, wat betekent dat voor koffieboeren en wat voor jou? Lees hier het antwoord op vier vragen plus een paar nuttige tips.

Waarom is onze koffie klimaat neutraal?

Het klimaat is wereldwijd aan het veranderen. 25 Miljoen kleine koffieboeren in ontwikkelingslanden, die de bonen voor jouw koffie telen, gaan hierdoor een onzekere toekomst tegemoet. Zij kunnen niet meer vertrouwen op de gangbare zaai- en oogstseizoenen en worden geconfronteerd met verwoestende stormen. Klimaatverandering zorgt bovendien voor de uitbraak van nieuwe plantziektes (zoals de roja-schimmel) en de aanwas van schadelijke insecten. Hierdoor mislukt hun oogst en moet een deel van de struiken worden vervangen. Niet alleen voor de boeren en hun gezinnen is dit alarmerend: als de huidige problemen doorzetten, zal in 2050 het gebied dat geschikt is voor koffieproductie zijn gehalveerd. Zo komt ook jouw dagelijkse kopje koffie in gevaar. Vandaar onze nieuwe stap.

Wat doen wij om klimaatverandering tegen te gaan?

Onze ambitie is dat ons assortiment in 2020 voor 50% (omzet) klimaatneutraal is. We hebben nu een eerste, belangrijke stap gezet met ons gehele koffieassortiment. De CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door de productie en het vervoer van onze koffie, compenseren we door Carbon Credits te kopen van het Uganda Efficiënt Cookstove Project. Met dit project wordt CO2-uitstoot gereduceerd en klimaatverandering tegengegaan. Door Carbon Credits te kopen helpen we mee dit project te financieren. De credits dragen het Gold Standard keurmerk: de hoogste standaard op dit gebied. Aan de koffie zelf verandert niets. We kopen onze bonen nog steeds in bij de coöperaties met wie we al lange tijd samenwerken.

Wat doet het Uganda Efficiënt Cookstove Project?

Met de opbrengst van onze carbon credits worden in Oeganda kooktoestellen gekocht, die veel minder brandstof (hout) verbruiken en zo aanzienlijk op CO2-uitstoot besparen. In Oeganda kookt ongeveer 94% van de huishoudens op open vuur of op inefficiënte houtskoolovens. Dit leidt tot ontbossing en erosie en heeft negatieve effecten op de landbouw. Het draagt bovendien bij aan armoede en een slechte gezondheid. Arme families in Oeganda zijn tot 15% van hun inkomen kwijt aan houtskool of hout. Als zij zelf hout sprokkelen, kost dit ongeveer zes uur per dag, die niet besteed kan worden aan betaalde arbeid. De enorme rookontwikkeling in huis tijdens het koken veroorzaakt bovendien de kans op ernstige longaandoeningen. In samenwerking met de lokale bevolking heeft het Efficiënt Cookstove Project zuinige houtskoolovens ontwikkeld en toegankelijk gemaakt voor de armste huishoudens.

De productie en de verkoop van deze ovens vindt lokaal plaats in heel Oeganda. Het project steunt inmiddels een groot netwerk van lokale ondernemers om een duurzame handelsketen op te zetten en hun omzet te vergroten. Ook onze koffieboeren (en alle andere boeren) profiteren van de inzet van deze ovens: minder CO2-uitstoot betekent voor hen minder klimaatverandering. En zo is de cirkel weer rond.

Is alleen de koffie klimaatneutraal?

Sinds 1 januari 2016 is ons kantoor klimaatneutraal, net als ons werkverkeer en al onze verpakkingen.

Wat kun jij doen?

Ook het staartje van de koffieproductie, bij jou in de keuken, is van belang voor het klimaat. Een paar tips:
1. Kies voor klimaatneutrale koffie.
2. Voor het energieverbruik maakt het weinig uit welk soort koffiezetapparaat je gebruikt.
3. De warmhoudplaat verbruikt wel veel energie: kies daarom een filterapparaat met thermoskan en zet je (n)espressomachine uit zodra je kopje klaar is.
4. Zet zoveel koffie als je denkt nodig te hebben: weggooien is verspilling van álle energie die is verbruikt voor jouw koffie.
5. Doe de verpakking van je koffie bij het gescheiden afval. Het filterzakje en de koffiedrab mogen bij het GFT-afval. Een koffiepad niet.

Tot slot: geniet met volle teugen van je koffie, dat gééft nieuwe energie!


Door:
Annemarie Govaerts
Product Manager
Door het ontwikkelen van lokale handelsketens maken wij eerlijk eten en drinken bereikbaar voor iedereen.
Lees meer over ons.