Annemarie Govaerts
Product Manager
06 juli 2018

Na de introductie van onze 100% composteerbare koffiecapsules en klimaatneutrale koffieverpakkingen, hebben we nieuwe stappen gezet in de verduurzaming van onze verpakkingen! Samen met onze verpakker Konings hebben we gekozen voor bio-based sap verpakkingen van verpakkingsproducent Tetra Pak, gemaakt van meer dan 80% plant-based materialen. Het karton is geproduceerd van hout, afkomstig van duurzaam beheerde bossen. De dop en het buitenste plastic laagje zijn gemaakt van suikerriet. Bovendien levert deze nieuwe verpakking een CO2 besparing op tot 17% in vergelijking tot onze vorige verpakking!

Waarom kiezen wij voor bio-based verpakkingen?

We willen op een zo duurzaam mogelijke manier omgaan met de wereld. Dat gaat wat ons betreft verder dan de fairtrade ingrediënten in onze producten. Hierbij nemen we vele initiatieven om zo duurzaam mogelijk onze fairtrade producten bij de consument te krijgen zoals het per schip vervoeren van onze verpakkingen in plaats van per vliegtuig en te kiezen voor een zo duurzaam mogelijke verpakking.

Hoe wordt deze bio-based verpakking gemaakt?

Voor het bio-plastic werkt Tetra Pak samen met een Braziliaans bedrijf dat een bio-polyethyleen op basis van suikerriet produceert. Dit is het gedeelte van het suikerriet dat overblijft na de bewerking van het voedselgedeelte. Het gaat dus om een reststroom, die men ‘bagasse’ noemt en wordt gebruikt als basis voor de productie van bio-ethanol waarvan de bio-polyethyleen wordt gemaakt.

Hoe kun je dit pak het best zelf recyclen?

Heb je genoten van het sap? Dan kan de bio-based verpakking samen met het plastic afval worden weggegooid. Dit icoontje is ook te vinden op de verpakking. De inzameling gebeurt in de meeste gevallen samen met plastic en metalen, maar dit verschilt per gemeente.

Momenteel bieden 373 van de 380 Nederlandse gemeenten de mogelijkheid voor selectieve inzameling van drankkartons. Vorig jaar werden hierdoor zo’n 25.000 ton drankenkartons in Nederland gerecyled; daar drinken we nog een sapje op!

Het liefst zouden voor volledig bioafbreekbare verpakkingen kiezen. Voorlopig is dat nog niet mogelijk omdat de binnenkant van de verpakking is bekleed met een laagje aluminium. Dit is nodig in verband met de houdbaarheid van het sap. Hopelijk kunnen we hier in de toekomst nog mooie stappen in zetten!

Waar en wanneer vind ik deze nieuwe verpakkingen?

De eerste pakken bio-based Sinaasappelsap zijn al gesignaleerd bij Albert Heijn. Spoedig tref je daar ook de nieuwe verpakkingen aan voor Appel met Lemon & Lime & Tropisch sap.

 


Door:
Annemarie Govaerts
Product Manager
Waar smaak begint
Lees meer over ons