Hoe Fair is Trade Original?
Ellie Tap
Communicatie Adviseur
31 oktober 2017

In 2017 schreef Teun van de Keuken een column over ons in De Volkskrant. Middels een ingezonden brief hebben we gereageerd richting de krant. Nadat het stuk niet werd geplaatst, hebben we onze reactie gedeeld via onze social media kanalen. Hierbij werd duidelijk dat er behoefte was aan een inhoudelijke reactie vanuit onze kant. Bij deze, zodat je nadien zelf kunt beoordelen hoe Fair, Trade Original is.

Sinds 1959

Wij zijn pioniers in Fairtrade sinds 1959. We waren de eersten die door eerlijk zaken te doen mensen een toekomst gaven. Onze oprichter Paul Meijs haalde in 1973 de eerste eerlijke koffie naar Nederland. Daarmee zijn wij de grondlegger van de Fairtrade beweging in Nederland. Sindsdien werken wij als stichting aan ontwikkeling. Dat doen we vanuit ons kantoor in Culemborg met een hecht team van 30 mensen. Dat betekent dat we stap voor stap vooruitgang boeken. We willen niet altijd wachten totdat iets perfect is, juist de tussenstappen zetten iets in gang.

Teksten op de verpakking

In onze communicatie zijn openheid en transparantie belangrijke uitgangspunten. We verantwoorden de keuzes die we maken en we leggen dilemma’s aan anderen voor. Soms doen we dat luchtig, zoals de tekstjes op de voorzijde van de verpakking. Op de achterzijde is een nadere toelichting te vinden. Soms gaan we diep op de zaken in, zoals op onze website. Fairtrade is complexe materie. Niet iedereen heeft behoefte aan het hele verhaal, maar wij vertellen het graag want het is het hart van ons werk. De huidige verpakking was ook in onze ogen aan een nieuwe impuls toe. Daarom hebben we in 2018 ons merk in een nieuw jasje gestoken met o.a. nieuwe verpakkingen en een nieuwe website.

Onze Hagelslag

Wij verkopen al sinds 1995 hagelslag met Fairtrade cacao. Toen het keurmerk later de eisen opschroefde en ook Fairtrade rietsuiker in de hagelslag vereiste, konden wij daar niet direct aan voldoen. Om de cacaoboeren niet in de steek te laten, hebben we het keurmerk tijdelijk verwijderd en op de verpakking vermeld dat er bietsuiker in de hagelslag zat. Intussen zijn we op zoek gegaan naar een producent die onze rietsuiker uit Mauritius kon verwerken. Dat bleek erg lastig te zijn, maar sinds vorig jaar is het ons dan toch gelukt. Lees er alles over in onze blog.

De verwarring tussen Fairtrade Original en het Fairtrade keurmerk van stichting Max Havelaar

Het onderscheid tussen Fairtrade Original en het keurmerk is voor consumenten inderdaad soms lastig te zien. Wij waren de eersten die begonnen met eerlijke handel, het model van het keurmerk is op onze werkwijze geïnspireerd. We waren ook de eersten die de naam Fair Trade voerden, toen het keurmerk nog Max Havelaar heette. Toen het keurmerk z’n naam veranderde in Fairtrade, hebben wij Original aan onze naam toegevoegd. Al onze producten dragen in principe het Fairtrade keurmerk. We vinden het belangrijk dat onze Fairtrade claim extern wordt gecontroleerd. Voor enkele producten is dit het Fair for life keurmerk, omdat het Fairtrade keurmerk van Max Havelaar niet voor deze producten bestaat.

Alles wat groot is, is klein begonnen

We blijven pioniers. Soms starten we bewust met producten zonder keurmerk. Dit om de eerste Fairtrade boeren die ingrediënten voor een nieuw product leveren, direct voor hun inspanningen te belonen. Deze boeren steken hun nek uit en zijn in hun branche de echte pioniers. Daarna werken we aan uitbreiding van het Fairtrade gehalte. Uitgangspunt is dat er binnen afzienbare tijd zicht is op het keurmerk. En ook daarna werken we aan maximale verhoging van het Fairtrade gehalte. Op deze manier zijn veel van onze producten groot geworden. Verwarring is niet wat we willen en niet in ons belang. Wij hebben ons eigen verhaal, dat verder gaat dan het keurmerk en we nog beter willen vertellen.

De nootzaak van onze Hazelnootpasta

In onze hazelnootpasta zit Fairtrade cacao en Fairtrade rietsuiker, dát is de reden waarom wij dit product verkopen. Door het mass balance principe en het feit dat we een kleine speler op de markt zijn, is het mogelijk dat er Turkse hazelnoten in onze potjes Hazelnootpasta zitten, zoals aan de orde is geweest bij de Keuringsdienst van Waarde. Wij kopen echter alleen Spaanse hazelnoten in en daar komt geen kinderarbeid aan te pas. Lees hier meer over de nootzaak van onze hazelnootpasta.

Deel dit verhaal:


Door:
Ellie Tap
Communicatie Adviseur
Waar smaak begint
Lees meer over ons.