4 personen
40 min.
vegetarische pilaf

Een goede pilaf (ook wel pilav of pilau) kenmerkt zich doordat het gaar stoomt in een bouillon. Oorspronkelijk komt dit rijstgerecht (kan ook met andere granen) uit het oude Azië (India, Perzië) en is heerlijk als bijgerecht of juist als hoofdgerecht samen met vegetarische kip. Je kunt er ook allerlei lekkere verse groenten aan toevoegen mocht je dat willen. Denk eens aan geroosterde paprika uit de oven. Een heerlijke toevoeging aan je vegetarische pilaf!

Ingrediënten

  • 500 ml groentebouillon

  • 1 el mosterd

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 appel

  • 60 gram, noten, zaden en gedroogde bessen (naar keuze)

  • 3 takjes rozemarijn

  • 5 takjes tijm

  • 1 el appelazijn

  • een bos lente-ui

  • 1 el kokosolie of zonnebloemolie

  • peper en zout

En van fairtrade original:

Wil je graag een extra bite? Voeg dan 250 gr gebakken pittig gekruide vega kipstukjes toe.

Er zijn kant en klare noten, zaden en gedroogde bessen mixen kopen. Je kunt ook zelf een mix samenstellen met je eigen favorieten. Wanneer er pilav overblijft kun je deze op een later moment ook heel goed koud eten. Bijvoorbeeld de dag erna met de lunch op een bedje van sla. De pilaf is ook lekker samen met een romige korma curry.

Bereidingswijze

  1. Doe de bouillon samen met het sap en de mosterd in een pan en breng aan de kook. Voeg de rijst toe en laat deze 25 minuten koken tot hij helemaal gaar is. Roer ondertussen af en toe door en kijk of er genoeg vocht in de pan zit. Voeg wat water toe als dit nodig is. Giet de rijst af, doe terug in de pan en laat nog 10 minuten staan.

  2. Snipper ondertussen de ui, hak de knoflook fijn en snijd de appel in kleine blokjes. Ris de blaadjes van de tijm en van de rozemarijn. Hak de kruiden grof. Snijd de lente-ui in ringen.

  3. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook, voeg de appelblokjes en kruiden toe en bak nog 5 minuten mee tot de appel zacht is. Blus af met de appelazijn.

  4. Roer het ui mengsel en de noten zaden en bessen door de rijst. Schep eventueel de kip door het geheel. Breng op smaak met peper en zout als dit nodig is. Bestrooi met de lente-ui ringen.

  5. Lekker om te serveren met een frisse groene salade.

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie wij samenwerken.
Lees meer over ons