1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 personen
60 min.
Paniki

Paniki is een typisch gerecht uit Indonesië. Niet zo bekend als de Rendang, maar wel net zo lekker! Wil je iets bijzonders op tafel zetten, maak dan deze Panaki met nasi lemak en zoet/zuur van witte kool. Zo waan je je even (weer terug) in Indonesië.

Ingrediënten

  • 1 stengel citroengras

  • 1,5 cm verse gember

  • 1 tl kurkuma

  • 400 ml water

  • zout en peper

  • 400 gram kippendij

  • 1 ui

  • 1 paprika

  • 1 paksoi

  • 1 el plantaardige olie

  • 250 gr koolrabi

  • 1 rode peper

  • 100 gr suiker

  • 100 ml water

  • 50 ml kruidenazijn

  • 50 gr rozijnen

En van fairtrade original:

Bereidingswijze

  1. Kneus de stengel citroengras met een vijzel zodat de smaken vrijkomen. Schil de gemberwortel met een theelepel en rasp heel fijn. Doe de rijst in een pan met de geraspte gember, citroengras en de kurkuma.

  2. Schenk hier de helft van de kokosmelk op samen met 400 ml water en breng het geheel aan de kook.

  3. Roer de rijst goed door en laat op een laag vuur met de deksel op de pan circa 10 minuten koken totdat al het vocht is opgenomen. Roer tussendoor goed zodat de rijst niet aan gaat branden, Is de rijst na 10 minuten nog niet gaar maar wel droog voeg dan nog een klein beetje water toe en laat nog even koken. Roer de rijst los en laat nog ongeveer 10 minuten staan met de deksel op de pan.

  4. Verwijder voor serveren het citroengras en breng op smaak met zout en peper.

  5. Snijd de kippendij in reepjes, snipper de ui, snijd de paprika en paksoi in stukken.

  6. Verhit de olie op hoog vuur, voeg de kruidenpasta toe en roer hier de kip en de ui door. Wok deze op hoog vuur ongeveer 5 minuten.

  7. Voeg de paprika en paksoi type en bak deze nog 2 minuten mee. Giet de rest van de kokosmelk erbij en roer goed tot er een egale massa ontstaat. Breng de saus tegen de kook en laat ongeveer 20 minuten inkoken tot de gewenste dikte.

  8. Snijd de kool in flinterdunne reepjes. Hak de rode peper zonder de zaadjes. Doe de suiker samen met het water en de rode peper in een steelpan.

  9. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Giet de azijn en de rozijnen erbij en schenk de hete vloeistof over de kool. Laat afkoelen en minstens 15 minuten marineren (langer is lekkerder).

  10. Verdeel de rijst samen met de Paniki over 4 borden en serveer de zoet/zuur er los bij.

Smaak begint bij de oorsprong. Daar waar het zaadje de grond in gaat. Waar tropische regenbuien de rijstvelden onder water zetten en de zon het fruit rijpt.
Lees meer over ons