Wanneer we Carlos treffen in de vroege ochtend, geniet hij samen met zijn vrouw Ibeh van een kop koffie. Zijn eigen koffie, om precies te zijn. “Dit is mijn favoriete moment van de dag: genieten van een heerlijke kop koffie van mijn eigen land, samen met mijn familie of collega’s! Ik drink 3 kopjes koffie per dag, anders kan ik niet meer slapen.” Hij knikt in de richting van zijn vrouw: “Zij daarentegen kan wel 5 tot 6 koppen koffie per dagen drinken! En ze slaapt vervolgens als een roos, zegt hij lachend. 

Carlos in het kort 

Woonplaats: Siberia, Colombia 

Familie: Met zijn vrouw Ibeh heeft hij 2 kinderen  

Werk: Koffieboer en leraar op een basisschool

Carlos Vasco is 44 jaar en is koffieboer in Siberia. Nee, we hebben het hier niet over het ijskoude Siberië in Rusland. Siberia ligt in Colombia, in het departement Cundinamarca. Sinds 2015 is hij lid van boerengroep Red Ecolsierra, maar hij is al veel langer koffieboer: 13 jaar al! Samen met zijn vrouw Ibeh kocht hij al die jaren geleden 9 hectaren land en begon ze samen hun koffieboerderij. Hij is daarmee een van de grotere koffieboeren, want echt niet iedereen kan zoveel land kopen! Zijn passie voor koffie? Dat zit in de familie: zijn grootouders waren ook koffieboeren.  

A day in the life

Naast koffieboer werkt Carlos ook als basisschoolleraar. Daarom gaat hij iedere dag vroeg uit de veren: Hij staat om 5:30 op. Daarna praat hij met de manager van de finca, die veel dingen regelt op de relatief grote boerderij. Er werken zo’n 20 mensen, dus er moet altijd veel gepland en georganiseerd worden. Samen bespreken ze wat er voor die dag op het programma staat. 

Om 7:30 beginnen de lessen op school. Hij geeft les aan 20 leerlingen in groep 1 en 2. Rond 12:30 rinkelt de schoolbel en is zijn lesdag voorbij. Na een snelle lunch gaat hij meteen door naar de boerderij, waar hij werkt tot een uur of vier. Na zijn avondeten kijkt hij het liefst lekker wat tv. Hij houdt van voetbal, dus zijn avond kan niet meer stuk als er een wedstrijd te zien is. Zeker niet als een van zijn favoriete clubs speelt, Magdalena (een regionale club in Colombia) of Manchester United. Hij kijkt de wedstrijden samen met zijn vijfjarige zoontje Sebastian.

Uitdagingen 

Carlos houdt ervan om koffieboer te zijn. Hij geniet ervan om voor zijn familie te kunnen zorgen, en om een werkgever te kunnen zijn voor 20 mensen. Duurzame en kwalitatieve koffie maken, dat is waar het hem om gaat. Maar hij staat ook regelmatig voor uitdagingen. Vooral de markt die constant verandert maakt het lastig voor hem als boer. Dat is ook mede de reden dat hij lid is geworden van een coöperatie: hij wilde graag bouwen aan een duurzaam bedrijf met een toekomstvisie. De coöperatie helpt hem daarbij.  

Fairtrade

Fairtrade betekent voor hem een eerlijke prijs. Van de premie die hij van Fairtrade heeft ontvangen kon hij eindelijk de patio van zijn huis renoveren, die nodig aan reparatie toe was. Zijn droom? Die leeft hij al: “Ik heb mijn boerderij en ik leef hier een vredig leven. Ik heb mijn eigen bedrijf! Voor de toekomst hoop ik dat mijn kinderen naar de universiteit kunnen gaan.”  

Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.